N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

16 Dis 2009

KWSP

Salam Semua..


Pagi yg biasa je....
cerah dan agak ceria la kot...
tetiba cam blank nak buat mukadimah...
cam tak tau nak buat permulaan n3 ni camne..
blh gitu...aahhaakkss...
okies la kita direct je la ya.. tak yah mukadimah.. ;)


Hari ni nak story mory pasal ni...


eemmmm cam yg aku beritahu kat korang on Monday hari tu kan
aku ke KWSP bawa kakak ipar aku tuk menguruskan KWSP arwah somi dia..
tak byk pun sekurangnya2 ada la bahagian tuk dia anak beranak..
ye lah kan.. sekarang ni hanya dia je la tempt anak2nya bergantung..
syukur gak.. dia dpt bantuan dari kebajikan..
sambil tu dia ambil upah menjahit dan jaga budak..
ada la pendapatan kan.. dari takde..
so dah terlanjur g KWSP ni..
aku pun berkesempatan gak isi borang ni...

borang penama...
tuk pengetahuan korang.. bagi yg belum tau dan belum buat..
sekarang ni KWSP kena buat penama kan..
yelah.. mana tau esok lusa apa akan jd pada kita..kita tak tau kan..
sekurang2nya.. klu kita meninggal ke.. kemalangan ke
adalah pewaris yg blh tuntut bahagian kita tu nanti...
so aku buat tak ketinggalan buat gak
tuk masa depan kan...
hanya pewaris kita je yg layak..
klu kita tukar kan pada nama anak kita..
selepas umur anak kita 18 thn baru blh dia tuntut..
tu seandainya kita meninggal dulu la kan..

duk tunggu jap sementara no dipanggil ke kaunter yg kita nak berurusan..

proses nak buat penama ni tak la lama sgt..
tak smpi 1/2 jam dah siap..
pas dah isi borang tu semua...
serahkan borang tu.. ngan salinan ic kita
nanti kita akan diminta cop ibu jari dua2 belah.. kiri dan kanan.
kat salinan ic dan juga kat borang tu...
kat dlm borang tu.. nanti kita nyatakan la berapa % bahagian tuk waris2 yg dinyatakan..
klu nak wariskan kat sorang anak.. makanya dia akan dpt 100%
tapi klu nak waris kan pada 2 atau lebih dari sorang.. makanya bahagi2 la kan..
pastu bila dah siap... akan keluar satu surat pengakuan yg kita nak buat penama utk KWSP ni..
pasti kan nama pewaris2 tu.. sama ngan surat beranak or ic diaorg..
klu salah ejaan walau pun satu huruf..
dah kira nama org lain tau..
jadi utk jln yg paling selamat.. sertakan ic or surat beranak diaorg sekali
utk buat reference...


eemmm bagus gak kan diaorg buat camni.. sok2 klu kita meninggal dulu..
anak2 or waris2 tak yah berebut tuk ambil kan..
sebabnya dah ada bahagian2 masing2...
heh..heh..heh.. cam aku..simpanan KWSP ni nak kata byk tu tak la..
tapi sekurang2nya ada la kan..
yelah macam aku ni keja private so tu la dikira duit pencen utk hari tua nanti..
cam kerajaan kan ada duit pencen...kira masa tua ada jaminan kan..
so pada korang yg belum buat penama tu...
cepat2 g buat.,. bukan apa.. kita beringat sebelum apa2 terjadi kan...




http://www.danaraya.com/?id=cutemiut78
http://hits-web.com/?ref=579
http://jomrm.com/?ref=277



26 ulasan:

honeylanz berkata...

dah lama buat..mmg kena buat... kita x tau in future kan..

mumy berkata...

nk pegi kwsp..x terpegi2 lagi...

atty's berkata...

already done..hehehhee..

MommyCT berkata...

i dah buat but according to some, proses tuntutan oleh pewaris masih ambil masa yg panjang (2ys)kalau takde wasiat walopon dah letak penama.

ZIANA ♥ FARREL berkata...

erm...nak buat gak la..tp kwsp kluang ni susah sgt nak cari parking..tu yg malas nak gi tu.. :(

Ena Qalinsya berkata...

eh cop! tu bg org yg potong KWSP ke atau org yg dh abis potong leh wat gak ke?

J@J@ / Bini The Rock berkata...

aku blom ter buat2 lagi na...InsyaAllah! kang aku buat la...

Mak Su berkata...

tq utk peringatan :)

Alimaz-Kembara Terasing berkata...

salam...nak kena pi buat nih....

[-suziey-] berkata...

aah la..xsure dh isi ke x penama utk kwsp tu..hmmm

nizza-abira berkata...

memang penting penama ni, tak lah susah kemudian ari

nizza lak dah tak ada akaun dgn kwsp coz nizza pilih taraf berpencen so duit dlm tu dah selamat bwk kuar

nza berkata...

bringat2 sblm kena...

CuTeMiUt78 berkata...

~honeylanz~
yup betul tu..

CuTeMiUt78 berkata...

~mumy~
ha'ah.. tu la..bila berkesempatan g ni.. tu yg terus buat skali

CuTeMiUt78 berkata...

~kty~
good... ;)

CuTeMiUt78 berkata...

~mommyct~
o ic.. eemmm memang la kan.. klu bab nak buat tuntutan ni.. lambat

CuTeMiUt78 berkata...

~ziana~
nak tak nak.. kena la g buat gak kan

CuTeMiUt78 berkata...

~ena qalinsya~
eemmm tu org yg ada KWSP je

CuTeMiUt78 berkata...

~j@j@ bini the rock~
ha'ah.. baik buat kan

CuTeMiUt78 berkata...

~mak su~
sama ;)

CuTeMiUt78 berkata...

~alimaz~
buat jgn tak buat

CuTeMiUt78 berkata...

~suziey~
blh g check

CuTeMiUt78 berkata...

~niza~
ohh.. gitu ya..

CuTeMiUt78 berkata...

~nza~
yup..betul..betul..

zh-ena berkata...

ena masih tertangguh lg nak buat

CuTeMiUt78 berkata...

~zh-ena~
buat.. selagi kita ada kan