N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

12 Okt 2009

Misteri Hari Sabtu !!!

Salam Semua...

Slamat pagi Senin.. kat tmpt aku hari ni Senin kabus yg tebal..
memang tebal pun.. masa aku nak g keja tadi..
walaupun jam dah menunjukkan ke angka 8 pagi..
tapi cocer macam kul 7 pagi...

EEemmmm so camne ngan wikend korang...
Wikend aku kali ni.. sgt la hampeh..
sebab apa tau.. sebab apa yg aku planning.. semuanya habis punah..
hancur lebur... rasa RALAT yg amat...
korang nak tau.. apa yg terjadi..
meh sini baca apa yg aku nak story mory...

Aku mulakan ngan story mory hari Jumaat...
kan aku ada beritahu.. n3 sebelum ni.. umah kakak ipar aku yg kat Pt.Benu, Pt. Yusof nak buat kenduri arwah utk hari ketujuh.. kira utk hari yg last la..kan..
dan hari Jumaat tu pun kul 3 aku dah blk tau..
so dari ofc..direct ke rumah kakak ipar aku yg kat Pt. Benu tu..
smpi sana.. sempat la aku tolong2 apa yg patut..
sebab kendurinya lepas Maghrib...
so semua apa yg planning hari Jumaat tu.. berjalan ngan lancar lor..
Mlm tu.. cik abg aku dpt msg dari Boss dia.
Minta dia OT hari Sabtu tu.. sebab takde org nak ganti..
Cik abg aku.. yg kononnya ala2 baik hati.. just kata ok la kata nak keja Hari Sabtu tu..
(walau pun hakikatnya Sabtu tu..adalah minggu dia tak keja.. )
so pagi2 Sabtu tu.. dia ngan abg ipar bedesup blk ke umah..
makanya tinggal la aku, kakak ipar aku yg serumah dan juga kakak ipar aku yg kat Moakil kat umah kakak ipar aku di Pt. Benu tu..


Planning hari Sabtu aku..
lepas dah siap kemas2 tu..
aku nak kerumah J@j@ yg tak berapa jauh dari umah kakak ipar aku tu..
alang2 dah dekat kan..so kami planning nak ke rumah Neeza plak..
utk menghadiri jemputan aqiqah anak dia..
so memang dah dari mlm aku dah beritahu kat J@j@ ckp aku apa yg kami plan tu.. insyallah menjadi la.. aku pun dah duk tanya arah rumah dia bagai.. so senang la kan..
tak de la aku hilang arah nanti..
(ate aku drive sorang kan.. klu ngan cik abg aku tu.. takde hal la)


Dlm kul 1 ptg lebih gitu.. aku alihkan keta ke tmpt yg agak redup jap..
dlm hati duk berkata.. eemmm buka cermin tingkap ni sikit la.. biar jgn panas sgt..
so pas dah alih kan keta tu.. aku masuk niat nak menggosok baju la..
(ate kan nak g jemputan.. kena la gosok baju dulu..)
pas dah siap semua.. aku nak g masukkan beg2 + barang2 lain kat dlm keta..
eemmm nanti senang la kan.. tak kelam kabut..


Bila nak ambil kunci keta kat tmpt yg aku letakkan tadi..
skali tgk.. alamak.. mana kunci keta ni..
kunci keta yg aku letakkan sebelah HP aku.. HILANG...
aku ingat aku tersalah letak ke apa..
tapi aku belum hilang ingatan lagi..
sebabnya memang seingat aku, kunci tu.. kat situ..
lagipun bukan lama nor pun.. pas aku alihkan keta tadi tu.. memang kat situ la aku letak...
dan terus g gosok baju.. yg tak smpi berapa minit tu..
pelik gak.. takkan la sekejapan je hilang kan.. sapa plak yg ambil..dan buat main..
memandangkan masa tu.. Mirul ngan bebudak lain tido..
hah.. sudah... aku panik + gabra jap tau..
habis seluruh rumah kami geledah... baik2 dah siap berkemas bagai..
harus bersepah2 lagi umah kakak ipar aku tu..
bila beritahu kat cik abg aku tu.. bukan dia nak tolong redakan perasaan aku ni..
lagi tambah tekanan adalah.. lagi kena marah tau..
terus rasa cam dah nak nangis dah...
aku pun tak tau.. camne dah nak buat..
dah la spare key kat dlm keta.. klu ada.. blh gak aku fikirkan camne..
last2 aku duk ngadu kat J@j@ tanya nak buat camne..
masa tu.. aku dah blank.. tak tahu nak buat apa dah..


Mekacih kat J@J@ n TR sebab tolong aku..
susah payah TR tipon kan kawan dia..
yg kebetulan kakak ipar aku pun kenal budak tu...yg keja pomen2 keta ni..
utk tolong aku buka kan keta aku tu.. peergghhhh...
sib baik tau.. tingkap cermin keta aku aku buka sikit.. klu tak.. camne nak buka..
dah la tmpt lock kunci tu.. bukan cam keta lain..
cam Ieza kata.. keta cam aku ni, memang payah skit tmpt locknya tu..
makanya member TR ni tadi ngan sedaya upaya tolong buka
menggunakan kayu panjang.. utk jolok dari tingkap yg terbuka td ni..
alhamdulilah.. berjaya
bila diaorg dpt buka je.. keta aku tu.. aku bergegas la ambil spare key tu..
masa tu.. aku fikir.. yg dah hilang tu.. hilang la.. nak buat camne.. dah tak jumpa kan..
kira redha je la kunci tu hilang...
masa tu.. jam dah kul 4 lebih tau.. so ngan hati yg berat terpaksa la.. aku beritahu kat J@j@ plan cancel.. tak jadi nak dtg umah dia sekaligus tak dpt nak menghadiri majlis jemputan Neeza..
(Ja, insyallah lain kali aku dtg k.. walaupun tak raya.. tak pe kan.. ko jgn kecik hati ngan aku ya.. )
memang rasa ralat sgt.. sebabnya aku tak suke apa yg aku planning.. tak menjadi..
yelah.. memang kita tak minta kan.. tu semua ketentuan tuhan...
tapi klu korang la kat tmpt aku.. apa yg korang rasa..??
dah baik2 buat janji.. tapi tak terlaksana.. frust tak rasanya.. ??
itu la yg aku rasa tau..


Ok berbalik pada citer tadi..
aku msg beritahu kat cik abg aku.. aku hanya dpt ambil spare key tu je..
kunci yg hilang tu.. memang tak jumpa.. memandangkan hari pun semakin petang kan..
tapi cik abg aku marah dan mendesak.. cari kunci yg hilang tu..
smpi jumpa..tak kira la smpi kul berapa pun..
adddooooiii la bertambah2 runsing aku .. mana aku nak cari ni..
makanya kami semua sekali lagi duk selongkar setiap ceruk kat umah tu..
tuk mencari kunci tu..
dlm kul 5 lebih gitu.. skali kakak ipar aku yg duk serumah ngan aku tu..
jumpa kunci tu.. elok je terletak atas bantal kat celah dinding.. kat dlm bilik arwah..
(padahal.. tmpt tu blh dilihat dari pintu bilik tu..dan sebelum ni.. semua nya kami dah punggah tau.. macam dikaburkan pandangan supaya kami tak nampak kunci tu.. )


pelik tak korang.. cuba korang bayangkan.. kunci yg duk elok terletak kat atas almari solek.. yg tak jauh dari tmpt aku menggosok baju.. blh plak duk berada kat dlm bilik yg kedudukannya memang blh nampak dari pintu bilik.. sedangkan masa aku duk punggah kat bilik tu.. tak nampak bayang kunci pun.. dan seblum tu memang aku tak masuk pun bilik tu tau.. macam disorokkan dan dikaburkan pandangan kami..


apa perasaan korang.. ?? cam aku masa tu.. aku tak rasa pelik tau..
tapi bersyukur jumpa kunci tu..
akan tetapi bila kakak aku duk bercerita pasal keadaan rumah tu.. secara automatik aku terus rasa cam seram plak.. (sapa yg mengikuti citer biras aku yg kena SAKA ni tau kan.. camne keadaannya..) dan rumah tu... sebenarnya masih ada penuggu yg duk merayau sekitar rumah tu.. almaklumla.. tuan yg sepatutnya dah takde kan..
tu aku tak pasti.. bukan aku nak menuduh.. tapi klu fikir secara rasionalnya..
mungkin kot..benda tu main sorok2 kunci tu..tak kasi kami blk kot..
(bila difikirkan blk memang setiap kali klu aku g umah kakak ipar aku kat Pt. Benu ni.. mesti ada je benda yg hilang tau.. dan juga dikaburkan pandangan kami supaya tak jumpa benda tu.. )
ish.. jgn biarkan diri anda diselubungi misteri....
emmm tu la yg terjadi pada aku hari Sabtu tu..
tu la pasalnya aku cakap.. apa yg aku planning.. hancur lebur...
Maaf sesangat kat J@j@ ; Ieza : Neeza sebab tak dapt nak menjoinkan diri..
tuk jumpa ngan korang...harap2 pas ni kita dpt berjumpa la ya...
kunci keta aku yg menjadi misteri.. (ni kunci spare.. kunci original adalah kunci cik abg aku.. )
emmm tu la story mory aku.. panjang yg amat.. tapi aku puas hati dpt meluahkannya kat sini..

P/s: Blk tu.. kami dikejutkan ngan berita kematian mak mertua abg ipar aku plak.. yg mana mak mertua dia ni dulu selalu jd tukang urut Mirul klu Mirul demam ke apa memang ngan dia la kami selalu minta tolong.. arwah mak mertua abg ipar aku ni.. merangkap bidan kg.. Ni kiranya genap seminggu selepas arwah biras aku meninggal... makanya minggu ni keluarga kami menerima dua kematian yg agak rapat ngan kami..

p/s: to NasazFrog, mekacih sebab invite kita ke jamuan raya tu.. sorry sesangat tak dpt menghadiri sebab kami tak blk JB minggu ni..







48 ulasan:

atty's berkata...

salam pagi senin rina..benda nak jadik kan .nak buat camne..takde rejeki nak together2,,

umminabilah berkata...

ISH KAK..SERAM PLAK BACE KISAH AKAK NI..ANYWAY..NK WAT CAMNE..DH MNDE NK JDI YE..XPE..KALAU D IZINKAN TUHAN DPT GAK AKAK JPE KWAN2 AKAK TU..

J@J@ / Bini The Rock berkata...

oohh..baru lah teraaaannggg cerita sebenarnye. Mmm..ngeri jgk la klu ade yg 'main sorok2' ni rina...aku igtkan ada org nak dengki kat kau masa tu..tu sbb aku tanye 'Siapa orangnya?'....hishh nauzubillah!

Nasib baik kunci..klu kereta kau yg disembunyikkan camno?? huuuu...ngeri!

takpe la..klu nak dtg rumah time abis raya pon tak pe...janji calling2 dulu..

aku tak kisah..perkara dah nak jd...terima aje lah. Aku pon dah sampaikan slm ko pd Neeza...

Alahai..dlm seminggu 2 kematian ko terima ye..dugaan tuh. Takziah la kpd abg ipar kau...
sakit ape ye rina?

Na Shari berkata...

Meremang bulu roma Na...Memang misteri la. takkan kunci tu boleh berjalan sendiri kan...

Tapi kak, kadang-kadang bila kita kalut atau panik, barang yang depan mata pun kita tak nampak...

e-caR NazRin aka ibuEiymann berkata...

mmg misteri nusantara sngguh.. mremang bulu-idung baca..huhu..

Alimaz-Kembara Terasing berkata...

ish takut dengaq....ingatkan zaman moden nih org dah tak peduli dah benda2 ni semuA....ish.....naik dah bulu roma nih.....

ikiqzana berkata...

xpe la rina.. benda dh nak jadi nk wat camne.. len kali bole jmpe dorangkn lg.. x raya pun bole..

eRiNsZ berkata...

kita srupa... smalam erin x g kejer gara-gara khilangan kunci kreta huhuhuhuhu

[-suziey-] berkata...

uish meremang gk ni baca..hmm tp kita pn pnh alamai kejadian camni..mmg rs xlogik sgt...tp mls nk serabut redha je la..anggap je makhluk Allah yg halus tu nk main2 ngn kita :D

reen berkata...

mak ai..serrrammm gak bunyiny..
memang frust la kn bila ap yg kita plan x mnjadi...

takziah ye pd fmily abng ipar sis tu..

CuTeMiUt78 berkata...

~kty~
yup betul tu kty.. redha je la kan

CuTeMiUt78 berkata...

~umminabilah~
ha'ah.. betul tu..

r0ha!Za berkata...

pelikkn cmni kunci letak kt lain jmpe kt lain..

CuTeMiUt78 berkata...

~j@j@ bini the rock~
emmm tu la.. aku rasa bersalah plak.. yelah kot la ko dah susah payah buat apa2 kan.. skali aku tak jd dtg.. tak ke haru.. sian kat ko.. benarnya..
emmm tu yg rasa terkilan smpi la ni tau..

arwah mak mertua abg ipar aku tu dia jatuh sebelum koma, doc kata darah dia tinggi sgt.. mungkin dah memang smpi masa dia kan.. so redha ngan pemergiannya

CuTeMiUt78 berkata...

~na Shari~
ha'ah.. memang betul.. tapi klu fikirkan secara logik.. tmptnya terang2 nampak tau..

CuTeMiUt78 berkata...

~e-car~
meremang bulu idung takpe.,. jgn meremang bulu lain.. :D

CuTeMiUt78 berkata...

~alimaz~
emmm tu la.. cam sukar nak percaya mulanya. tapi bila di remindkan blk kena percaya gak la kan

CuTeMiUt78 berkata...

~ikiqzana~
yup.. betul tu zana... cuma rasa terkilan dan bersalah bila org dah siapkan apa2 yg patut sekali kita tak dtg..

CuTeMiUt78 berkata...

~erinz~
lor ya ke..

CuTeMiUt78 berkata...

~suziey~
ha'ah..betul tu..

CuTeMiUt78 berkata...

~reen~
emmmm ada cam misteri nusantara tak..
mekacih diatas ucapan takziah tu

CuTeMiUt78 berkata...

~rohaiza~
ha'ah.. tu yg jd confuse tu.. :D

ninie's corner berkata...

serammmm laaa plk dgr cite ni...... kite ni penakut cikit.....

mama double A berkata...

ramai tul kakak ipar kak cute, smpai konpius sya baca hehe...

eiza in the house.. berkata...

salam akak rina...
takpelah kak...nasib, eiza dtg umah kak jaja...n tolong belasah makan ape yg dia buat utk hr tu..
hehe..kira kita dah sama tolong menolong nie eh..

nasib benda tu bukan sembunyikan org kan kak..klu tak entah cm ner...

takziah utk abg ipar akak..byk2 sabar ye..al-fatihah

J@J@ / Bini The Rock berkata...

alaaa...aku tak msk berat pon...nak tau menu ape, ko tanye eiza..mmg ringan2 je aku masak..hehehhe!!

Seb bek eiza ada..blh la dia tlg kurangkan mknan aku tuh..muahahhah!!

reen berkata...

memang misteri sesangt!!..
pelik pn ad..cm ne kunci tu leh brubah tmpt?..
sape yg alihkn?...jeng!!!jeng!!!jeng!!!

ct rahani berkata...

wah leh masuk misteri nusantara nih kak.. hikhikhik..

mmg rasa ralat klu aper yg diplan x menjadikan kak.. x pe len kali leh together-gather lg..

Mak Su berkata...

aiyo...betul2 macam ilang ler... kerja menda tu? pelik gaks... nauzubillah.. serreem plaks

delour berkata...

bende ni bl time kte nk gne time tu gaklh nk hlg time tu gaklh nk sorok2 ye x...=P

CuTeMiUt78 berkata...

~ninie's ~
emmm kita yg alami ni lagi la.. :D

CuTeMiUt78 berkata...

~mama double A~
konpius erk.. takpe.. janji faham

CuTeMiUt78 berkata...

~eiza~
hik..hik..hik.. tu la sib baik ada eiza kan..
walla, jgn la sembunyikan org..

mekacih atas salam takziah tu ya

CuTeMiUt78 berkata...

~jaja bini the rock~
eemmmm tu la kan.. sib baik ada eiza

CuTeMiUt78 berkata...

~reen~
hik..hik..hik.. jgn biarkan diri anda diselubungi misteri

CuTeMiUt78 berkata...

~ct rahani~
hik..hik..hik. tak le smpi masuk misteri nusantara tu..
ha;ah memang ralat sgt.. tapi takpe ps ni insyallah blh jumpa kan

CuTeMiUt78 berkata...

~mak su~
ha tu la pasal

CuTeMiUt78 berkata...

~delour~
hik..hik..hik..betul..betul..betul..

nza berkata...

aduz pjg gak crite ni ttp baca ttp baca..gitulh rina, mmg tension kalu apa yg kita plan hancurzz..geramkn...apapn myb ada rahmat disbliknya...

izan ishak berkata...

k.rina...meremang plak bulu roma izan baca...skang kul 4am plak tuuu...huhu

CuTeMiUt78 berkata...

~nza~
ha'ah kak.. betul tu...

CuTeMiUt78 berkata...

~izan ishak~
heh..heh...heh.. baca tu jgn pandang belakang tau..

Miela77 berkata...

K.iela penah gak rasa cam tu.. masa cari x de.. jenuh memunggah, tak jumpa, tetiba tempat yg kita cari tadi tu org lain lak jumpa... emmm.. musykil2

reen berkata...

sis..kt kg sy pun ad i kes misteri gak...
ad dngr bnda2 aneh..adoyai...

mamarempit berkata...

Baru ade mood nk komen...

hemmm....JANGAN PANDANG BELAKANG & JANGAN TEGUR

CuTeMiUt78 berkata...

~miela77~
ha'ah.. tu la.. kita pun musykil gak kak

CuTeMiUt78 berkata...

~reen~
ish.. dgr yg lagi menyeramkan tu..

CuTeMiUt78 berkata...

~mamarempit~
ish..ish...