N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

14 Apr 2009

Susu Mirul

Salam Semua..

Hah tadi aku dah buat n3 pasal gift dari Drypers kan.. kali ni aku nak story mory plak pasal susu yg budak bulat tu minum.. ramai gak yg tanya Mirul minum susu apa.. so ni la susu yg budak bulat tu minum dari umur dia sebulan smpi sekarang ni.. sama jenama.. cuma peringkat je berlainan...


ni la susu budak bulat tu.. lactogen 3.. alhamdulilah dari kecik smpi besar ni... susu ni la yg sesuai ngan dia.. tak yah jenuh nak pikir susu apa yg sesuai.. harganya pun berpatutan ler..


pandangan dari belah kiri.. sesuai utk umur budak 1 hingga 3 thn..


pandangan dari belah kanan.. sekarang ni Mirul minum peringkat yg ke 3. Almaklum la kan.. dah nak 2 thn.. tapi aku dah gunakan dari mirul umur 1thn 8 bulan.. ok la kan.. sesuai ngan perut dia.. sama je la masa guna peringkat 1 dan 2 pun sesuai je la ngan budak bulat ni.. selalunya aku memang beli yg tin besar ni.. cukup utk sebulan.. utk umah pengasuh dia aku beli yg refil dlm kotak tu je.. sebab siang mirul tak berapa nak nyusu dah.. mlm je... nyusu nya..


so tu la susu budak bulat tu.. (klu ikutkan pengalaman makcik2 aku kan.. yg beri anak diaorg susu ni.. memang budak yg minum susu ni..akan bulat sebulatnya... dan disebabkan itu.. aku telah mengurangkan sukatan susu tu.. sepatutnya umur cam mirul tu.. 7 scoop ke 8 scoop susu dan 8 dari 7 ke 5 scoop utk budak bulat tu.. takut gak la kan dia over bulat plak nnti.. doc pun ada beri cadangan supaya susu dia biar agak2 cair skit.. )






36 ulasan:

Ena berkata...

dolu2 kala anak2 aku minum susu ni gak tapi hanya si kaka je bolat, pesal si adik tak bolat ek... hmm musykil...musykil...

reen berkata...

hahaha..akhirny wt gak n3 susu mirul ek...dulu,ms bby smua ank kita bg mnum susu ni...biasany ikut baka la...kbanykkn sblah suami..mcm adk ipar,dia kurus jek..tp suaminy sihat,so, ankny pn ikut bpkny gak..lenguh tangn si mak yg dukung..kihkihkih..

Nurhayati berkata...

bulat comel tak per... =)

neezareef berkata...

kalo anak dah mkn lbh baik ajo dia mkn

kdg klu susu tu jenis 'menggemukkan' dan anak kuat nyusu tu yg jd obes

budak2 mane reti..kita ckp x yah susu dh byk kali minum dia kalo suke susu jugak yg dia nak kan

CuTeMiUt78 berkata...

~ena~
mungkin ikut baka gak kot.. kakak dah bolat.. makanya adik tak plak..

CuTeMiUt78 berkata...

~reen~
heh..heh..heh.. actually baru teringat nak buat pasal susu mirul ni.. kebetulan baru beli kan.. tu yg buat tu.. ha'ah agaknya memang ikut baka la.. belah hubby kita pun memang jenis baka besar2

CuTeMiUt78 berkata...

~nurhayati~
janji dia sihat kan

CuTeMiUt78 berkata...

~neezareef~
sebab tu pantau kan susuan dia.. kena step by step la utk dikurangkan.. karan klu berenti terus.. meroyan plak kan

Ms.Lilies berkata...

hehehe...sama dgn susu my kids time depa kecik2...tp skrg dah tukau susu lain

Yan berkata...

owhh kak... dulu Qis pn minum lactogen.. mmg mase tu badan dia nek... tp masuk 4-5 bulan... dia dah tak nak.. cam jemu.. slalu minum tak abis..
skang ni dia minum DUPRO..
skang cekeding jek..
tp tak kesahla janji dia cerdas dan cergas

[-suziey-] berkata...

msa aQeel baby pn minum susu ni..tp kejap je..dlm 2 tin..xbape serasi la..tp susu ni murah kan...jimat..ekkkee:D

Tink berkata...

yes...yes... lame aku tak tengok susu ni.. heheh
anak2 aku pon minom susu ni gak 1 bln smpi seth lebih...
sungguh sesuai ngan pewot dorg.
emmm ujung tahun ni kena mula beli balik lah kehkehkeh

eDrYaNa berkata...

oooo...
ptt la bolat si mirul tu ek?
ekekeke..
anak aku x sesuwei susu nih..
'najis'nya keras..hihi..
si anak dara aku tu minum Enfagrow..so far okay la..

atty's berkata...

dulukan ..masa akak ngn adik baby..kty kasi bebelac..lepas tu after 1 years..kasi lactogen.,.

(¯`v´¯)♥nrina♥(¯`v´¯) berkata...

byk tu...8 scoop..saya ni bagi anak2 5 scoop je..itupun tak tahan asyik nak g beli je susu tu hehe..

saya pakai jenama dutch lady 123 456 perisa coklat..budak2 skrg dah pandai memilih..konon takde selera nak minum susu putih tu..

niza berkata...

dulu penah gak bg aqil minum susu nih...kengkonon nak ikut cam abie dia sbb abie dia kekecik lu pun minum susu nih...hehehe..tp skang minum dumex lak...tp dia smpai 3 thn jek kan...4 thn punye xder kan...

De' Sal berkata...

Pendapat akak, susu bukan penyebab anak2 jadi montel ni.mungkin sebab baka salah sorang daripada ibu atau bapa.

Anak2 akak pun masa kecik ada kurus dan ada yang montel walaupun minum susu yang sama.

Tukang cerita berkata...

En. Hubby ku Tukang Ubat...
Dia kata, memang bdk2 yang minum susu nih, badan bulat2...
Dia pun pelik...
:)

CuTeMiUt78 berkata...

~ms.lilies~
oh sama ya.. sekarang pakai susu apa

CuTeMiUt78 berkata...

~yan~
oh ya ke.. takpe la apa2 susu pun asalkan bersesuaian kan.. janji dia sihat..

CuTeMiUt78 berkata...

~suziey~
klu tak serasi tu yg payah tu.. heh..heh..heh.. memang menjimatkan

CuTeMiUt78 berkata...

~tink~
utk anak2 yg sseesuaii.. ok la kan.. heh..heh..heh.. beli jgn tak beli

CuTeMiUt78 berkata...

~edryana~
eemmm... gitu la.. klu tak sesuai ngan budak memang cenggitu kan..

CuTeMiUt78 berkata...

~kty~
janji serasi ngan perut budak2 tu pun kira ok dah kan kak

CuTeMiUt78 berkata...

~Nrina~
memang klu ikutkan kena 8 scoop tapi kita kurangkan ke 5 scoop je.. ha'ah budak2 kan.. dah pandai merasa semua

CuTeMiUt78 berkata...

~niza~
heh..heh..heh.. gitu ke.. ha'ah dia smpi 3 thn je.. sok 4 thn kena la tukar lainkan

CuTeMiUt78 berkata...

~de'sal~
mungkin betul gak kan kak.. memang pun baka belah hubby kita besa2 belaka.. tu yg budak bulat ikut kot

CuTeMiUt78 berkata...

~tukang citer~
ohh.. gitu ke.. mungkin gak la kan

Mrs LVoe berkata...

lega dpt tgok blog u dear.. kt opis xleh buka lgsg.. ZERo..

bulat pun cute dear. if sha jumpa abis pipi dia sha cubit2.. jgn mare ekk

Maswani berkata...

anak saya minum dutch lady 123..
awal2 dulu s26 tp krg sesuai..

skang ni umur 2thn4bln 20kg..huhu..
susu 1.1kg utk seminggu je..
selera btul..hehe..

atie berkata...

tag udah akak selesaikan ye rina...

CuTeMiUt78 berkata...

~Mrs Lvoe~
oh ya ke.. alhamdulilah.. sekurang2nya blh gak buka.. heh..heh..heh... tak marah la.. klu betul jumpa.. nak hugg n kiss pun blh..

CuTeMiUt78 berkata...

~maswani~
uish ya ke.. tu dah 2thn 4bln dah 20 kg.. lebih kurang mirul la ni.. sekarang ni mirul dah 18 kg

CuTeMiUt78 berkata...

~kak atie~
wah.. bagus2 clap2 utk akak

su berkata...

susu tepung mmg sedap! nyum3!

CuTeMiUt78 berkata...

~su~
skkkee gak minum susu tepung ya..