N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

20 Nov 2009

Hilang Pendengaran Kerana Bakteria !!

Salam Semua..

Emmm minggu ni blog aku ni byk story mory berkisar email2 yg aku terima..
saja aku tempekkan kat sini..
buat ingatan pada diri sendri..
dan juga mungkin blh membantu org lain utk mencari info2 tertentu..
so kali ni n2 berkaitan ngan email yg aku terima gak..
dan aku rasa ni satu email yg berguna..
terutama kepada all parent2...
isu ni amat penting utk kita ketahui..
meh baca apa isi kandungan email yg aku terima ni..


Hilang pendengaran kerana bakteria
Oleh SHANIKA ABDULLATIB



Pusat jagaan harian kanak-kanak menjadi faktor utama kepada jangkitan dalam telinga (OME).
KEADAAN telinga penghidap OME yang kronik hingga boleh menyebabkan gegendang telinga berlubang (kanan sekali).
DEMAM yang tidak berpenghujung, kerap menangis dan tidak dapat tidur menjadikan ibu bapa Aqil gelisah.
Bukan itu sahaja, tahap kesihatan anak mereka yang berusia dua tahun itu semakin merudum sejak dihantar ke pusat jagaan harian kanak-kanak berhampiran pangsapuri mereka.
Setelah berlarutan selama hampir dua minggu dan keadaan tidak bertambah baik, Aqil dibawa berjumpa dengan pakar dan diagnosis dengan segera.
Hasil pemeriksaan mendapati kanak-kanak itu mengalami jangkitan dalam telinga yang disebabkan oleh bakteria.

Jelas Pakar Bedah Telinga, Hidung dan Tekak (ENT), Hospital Pakar Ampang Puteri, Dr. Aminuddin Saim, gejala jangkitan ini dikenali sebagai Otitis Media atau jangkitan dalam telinga (OME).

“Bukan perkara luar biasa apabila seorang kanak-kanak berusia di antara dua hingga enam tahun mendapat penyakit ini. Namun, yang membimbangkan ialah ramai ibu bapa yang tidak sedar anak mereka menghidap penyakit ini,” katanya serius.

Bukan sekadar itu, pilihan yang terhad sehingga memaksa kebanyakan ibu bapa menghantar anak mereka seawal usia beberapa bulan selepas kelahiran ke pusat jagaan kanak-kanak menyebabkan penyakit ini semakin berleluasa.
Tegas Aminuddin lagi, kepadatan bayi dan kanak-kanak serta tahap kebersihan yang tidak dapat dipastikan di pusat jagaan itu menjadi faktor utama dalam penyebaran penyakit ini di kalangan kanak-kanak.

Menjelaskan lebih lanjut, Aminuddin berkata, OME merupakan jangkitan di dalam telinga terutama di kawasan selepas gegendang telinga.
Malah OME langsung tiada kaitan dengan telinga luar, tahi telinga atau aktiviti berenang.

OME merupakan jangkitan di dalam telinga terutama di kawasan selepas gegendang telinga.
Sambungnya lagi, kanak-kanak mudah mendapat OME selepas demam selesema. Seringkali ia terjadi seminggu selepas demam tersebut.

Paling utama, penyakit ini berlaku secara berulang-ulang. Lebih banyak kanak-kanak terdedah kepada persekitaran yang tidak bersih, lebih kerap jangkitan ini berulang.
Dalam kes jangkitan yang lebih kronik, jangkitan tersebut boleh menyebabkan gegendang telinga berlubang dan nanah yang berterusan.

“Lebih parah, cecair dalam telinga ini yang dibiarkan akan menanah dan akhirnya mampu merosakkan gegendang telinga,” kata Aminuddin.

Hilang pendengaran
Menyentuh mengenai kesan penyakit ini, sebanyak 10 hingga 20 peratus kanak-kanak yang tidak dirawat dengan segera bakal mengalami masalah pendengaran.
Bukan itu sahaja, kehidupan sosial kanak-kanak OME juga akan terjejas termasuk tahap pembelajaran mereka.

“Kanak-kanak OME cenderung untuk menjadi lebih agresif. Pertuturan mereka juga terjejas dan tahap kesihatan yang sering saja terganggu,” ujar Aminuddin yang membuat kajian penyakit ini beberapa tahun lalu melibatkan seramai 1,097 kanak-kanak prasekolah.
Malahan kanak-kanak OME cenderung mendapat radang otak, jangkitan pada tulang telinga serta mengakibatkan pekak berkekalan.
Bagi merawat OME, lazimnya pemberian antibiotik menjadi pilihan pakar kecuali jangkitan tersebut mencapai tahap kronik.
“Jika keadaan telinga menjadi kronik, pakar akan melakukan pembedahan kecil bagi memasukkan sejenis tiub bagi mengeluarkan cecair yang tersumbat di kawasan dalam telinga tersebut,” ujar Aminuddin.
Tambahnya, tiub tersebut bersifat sementara dan bertujuan menstabilkan tekanan dalam telinga. Selepas tiga hingga empat bulan, tiub itu akan terkeluar dengan sendirinya.
Dalam pada itu, lebih mengejutkan apabila laporan tersebut yang disiarkan dalam jurnal Otorhinolaryngol Pediatric mendedahkan sebanyak 13.8 peratus kanak-kanak menghidap penyakit ini.
KANAK-KANAK yang dihantar ke pusat jagaan harian lebih mudah dijangkiti.
Justeru, Aminuddin menggesa ibu bapa agar lebih prihatin dalam penjagaan anak-anak mereka terutama yang berumur enam tahun ke bawah.
“Paling utama, pilih pusat jagaan kanak-kanak yang mengutamakan kebersihan, tidak terlalu ramai serta peka terhadap perubahan kesihatan anak.
“Ini penting kerana OME menyerang secara senyap. Tiada simptom khusus kecuali anak mula meragam dan demam berterusan,” kata Aminuddin.

uiissshhh,...minta dijauhkan la penyakit2 camni
so pada all parent2 diluar sana.. ambil perhatian tentang ni..
ibu bapa mana yg tak risau kalau anak sakit kan..
pastikan tahap kebersihan anak2 kita sentiasa dijaga




http://www.danaraya.com/?id=cutemiut78
http://hits-web.com/?ref=579
http://jomrm.com/?ref=277





18 ulasan:

Nurhayati berkata...

telinga ni sensitifkan.. jgn korek dalam2..bahaya.

eezah berkata...

biasa kalu kita lepas mandi kan anak mesti tiup sikit telinga dia takut air masuk telinga..

tapi yelah kalau kat taska budak ramai tak tertengok jugak diorang ni.tawakal jelah..

ZIANA ♥ FARREL berkata...

isk...takutnyer..mintak2 jauhla gejala2 macam ni kat anak i..amin..

e_ja berkata...

ngeri akak tgk..apapun kita sbg ibubapa harus sentiasa pastikan tahap kebersihan ank kita..

atty's berkata...

takutnya..tq na..for the info ..

nza berkata...

eee...takut gak kalu kena cam gitu...

Alimaz-Kembara Terasing berkata...

salam....sib baik la saya tak gaduh hantaq anak2 pi taska....anyway terima kasih la bagi info ni...cukup berguna..

reen berkata...

uitt..ngeri gak ni..

tq 4 sharing sis..

armouris berkata...

lagi info tentang hilang pendengaran kat sini - Jenis-jenis Hilang Pendengaran

CuTeMiUt78 berkata...

~norhayati~
emmm tu la pasal

CuTeMiUt78 berkata...

~eezah~
yup..betul tu

CuTeMiUt78 berkata...

~ziana~
insyallah

CuTeMiUt78 berkata...

~e_ja~
yup.. betul tu kak

CuTeMiUt78 berkata...

~kty~
sama2 kty

CuTeMiUt78 berkata...

~nza~
minta dijauhkan..

CuTeMiUt78 berkata...

~alimaz~
hik..hik..hik.. sharing is caring rite

CuTeMiUt78 berkata...

~reen~
sama2 reen

CuTeMiUt78 berkata...

~armouris~
eemmmmm thanks for that