N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

10 Mac 2009

Selamat Kembali Bertugas

Salam Semua..

Selamat kembali bertugas... hari ni cocer memang baik.. panas je kan.. semalam seharian kat sini hujan.. Nak berjalan pun jadi takde mood... so aktiviti semalam lepak2 kat umah aje lah.. Bila dah lepak2 tu.. semua jadi malas..asyik ler nak tutup mata je.. heh..heh...heh.. nak berblog pun cam malas je semalam... tak de mood ler.. semalam pun hanya sempat jengah blog kengkawan je.. nak citer2 lebih2 pun cam takde mood kan.. so layankan tutup mata je la.. Actually kan hari ni aku nak tanya pendapat korang pasal satu masalah kawan aku ni.. aku pun dah tahu nak buat camne.. blh tak korang beri pendapat.. apa harus kawan aku ni buat.. ok kita nama kan dia.. zura (bukan nama sebenar k) zura ni dah berkahwin lebih kurang 3 thn gak ler... tapi kan dia ni sejak kahwin smpi ler sekarang ni.. hidup cam dlm kepura2an.. klu korang nak tahu.. zura ni gaji dia lebih besar dari suami dia.. so segala perbenlanjaan dia yg lebih menanggung.. dari mula kawin smpi ler kesaat ni.. zura ni plak jenis ikut je cakap laki.. sayang punya pasal kan.. laki nak itu.. ha'ah..diikut kan.. laki nak ini.. ha'ah ikut kan.. dah jadi cam lembu cucuk hidung plak dah.. laki dia ni masa belum kawin tu.. punya ler janji macam2.. tapi smpi sekarang ni smpi dah anak sorang.,.. satu janji pun tak nampak batang hidung.. tu yg aku nampak ler.. tak tau ler klu yg tak nampak.. so sekarang ni.. masalah kawan aku tu.. dia dah byk berhutang keliling pinggang.. disebabkan nak ikutkan kehendak suaminya.. pastu.. gajinya dah ler kena potong.. so dia hidup dlm kesempitan.. laki dia.. cam buat tak tahu je yg dia byk hutang... aku kesian sgt.. tapi nak membantu tu.. tak terbantu la aku..smpi kan satu tahap dimana dia betul2 takde duit.. dia terpaksa mencuri semata2 nak beli susu anak.. cuba korang bayangkan.. aku kadang2 tu tak smpi hati gak.. dah puas aku nasihatkan.. tapi hati dia begitu kental.. apa la guna perkahwinan tu kan.. klu isteri je yg dok tanggung kesusahan.. tapi laki buat tak tahu je.. sakit hati tau.. bila dpt laki camtu.. so apa pendapat korang.. pasal kawan aku ni.. jom kongsi ngan aku.. mana tau.. ada idea yg blh membantu..


29 ulasan:

kuIna Jentayutiara berkata...

kesian si isteri tu kan... wlaupun gaji isteri lbh drpd suami, suami ttap kena brtanggjwb trhadap kelurga isteri cuma mebantu ... kes naya nie..

eya berkata...

kalo da smpi tahap mencuri tu,kes berat da tu..si somi tu mmg la x bertggjwb,ptt dilaporkan kat pej.agame..mintak nasihat.

Lina berkata...

ermm...patutnyer dia xleh ikutkan sgt kehendak suami dia..wpun dia cakap nk ganti sekalipun mmg xda maknanya...sbb tu ada yg sanggup gaduh semata2 xnak ssh akan dtg...cth kdg nk soh jd penjamin la...tp tu la probnyer sbb dia syg laki dia...pyh skit kl nk buat apa2...plg bes report pjbt ugama...pastu soh la dia simpan segala resit2 yg ado..guna nnti sok2...

atty's berkata...

sepatutnya..jgn layankan sgt..
nie le masalah yg akan timbul..kalo dpt laki tak sedar diuntung..

skrg.kawan rina kena tanya diri sendiri..sampai bila..nak terus kan idup sedemikian

kita je leh ubah diri sendiri..

CuTeMiUt78 berkata...

~kuIna Jentayutiara~
kesian kan.. memang kes naya..

CuTeMiUt78 berkata...

~eya~
memang kes beratkan.. dah ckp dah suruh buat pengaduan kat pej.agama.. alasan dia.. takut laki dia marah

CuTeMiUt78 berkata...

~lina~
dah kita dah suruh dia buat pengaduan tapi tu ler.. terlalu sayang kan laki.. terlalu takut kan laki.. sudahnya dia yg merana

CuTeMiUt78 berkata...

~kty~
dah kak.. penat dah nak nasihat kan.. tapi tuler dia tetap camtu gak..

aNIe berkata...

Cutemiut...kesian jugak kat isteri yang camtu kan...tapi tulah...dia kasi manja ngan laki dia sampai melampau sgt kenapa...sayang tu sayang lah jugak...cuma jgn le melampau hingga buat suami tu lupa tanggungjawab dia...

Dapat laki menyakitkan hati memang le rasa macam nak tinggalkan aje...

Hmmmm...tapi cubalah cari jalan yang boleh menyelamatkan rumatangga tu...yang penting isteri tu sendiri yang sepatutnya mengambil inisiatif untuk membetulkan apa yang silap...kalau dia sendiri pun takmo berubah dan mengikut nasihat...susah ler camtu...sampai bila pun laki tu takkan berubah nanti

Nurhayati berkata...

kesiannya kat Zura tu..terpaksa tanggung keluarga.. yang laki dia plak leh wat kering je.. hmm tapi tu la kan camne kita bagi nasihat kalau dah nama sayang takde gunanya.

kes Zura ni sama ngan kes my sister friend..dia mampu tahan sampai 15 tahun... skarang dah dok asing. itu pun dah penat sabar lama.. sampai satu tahap tak bole tahan. harap2 suami Zura tu berubah la cepat.. bukan ape kesian kat anak2 nanti.

(¯`v´¯)♥nrina♥(¯`v´¯) berkata...

kesiannya isteri dia...

berat mata memandang berat lagi bahu memikul...

kenapalah suami dia tak bertanggungjawab..semoga Allah bukakkan pintu hati suami dia...

JIVEBUMZ berkata...

bini jadi mangsa la kak! huh
susah la mcam tu kak kan.. kalo diikutkan si isteri leh mengadu kat pejabat agama pasal kes dorang nie.. dia ada hak tertentu..

CuTeMiUt78 berkata...

~kak lady~
betul bagai dikata kan kak.. tu la.. yg penting sekarang ni..dia yg nak kena berubah...

CuTeMiUt78 berkata...

~yati~
oh ya ke... emmm... harap2 nya cenggitu la kan

CuTeMiUt78 berkata...

~nrina~
insyallah.. mudah2an pas ni terbuka la pintu hati suami dia utk bertaubat..

CuTeMiUt78 berkata...

~jivebumz~
emmmm... tu la masalah nya sekarang.. si isteri takmo malukan suami dia.. so dia pendam sendiri..

SaDi berkata...

hmmm.... laki zaman sekarang memang ada spesis macam tuuu.... muka tak tau malu.... sadi pun ada kenal orang yang macam tuuu... lebih baik suruh kawan you tu tegur laki dia bebaik... paling tidak pun.... bacalah al-quran setiap hari agar si laki tuuu mendekatkan diri pada agama dan tahu tanggungjawab dia sebagai seorang SUAMI

UnGu VioLeT berkata...

susahla nak komen psl nie.. sbb takde ape2 pengalaman lg..

De' Sal berkata...

kesiannya,suami macam tu tak boleh di beri muka sangat,bila dah jadi macam ni,kita juga yg susah.

CuTeMiUt78 berkata...

~sadi~
betul la sadi.. insyallah akan disampaikan pada member tu

CuTeMiUt78 berkata...

~unguviolet~
heh..heh..heh.. jadikan pengajaran dik

CuTeMiUt78 berkata...

~de sal~
hah tu la kan..

HOT ZOOM berkata...

Salam,
Kalau semua dah suggest x jalan apa kata ubah plan sikit.Cuba suruh dia mengadu ngan mak/pak mentua dia,kalau mak/bapak sendiri nanti laki dia pikir lain plak,jadi mak/pak mentua oklah,itu pun kalau dorang tu boleh terima le.kalau tidak .....x dapek lae den nak nolong

Banyak sembahyang hajat mohon petunjuk dari pencipta.Insya Allah akan diberi petunjuk.

CuTeMiUt78 berkata...

~hot zoom~
emm... insyallah akan kita sampaikan pada dia cadangan tu

mummYaeesh berkata...

bodohnye pompuan tu!tu bkn syg tu gile namanye...sanggup bg anak mkn susu yg dicuri!nauzubillah!minta dijauhkan..ingatkan benda2 mcm ni dlm drama swasta jek..ntah2 laki dia da 'buat' dia kot..da tu takkan bodoh sgt..takleh nak pikir!

sorrylah...teremosi jap..tp org mmg takleh terima klu kaum hawa diperbodoh dan diperkotak katikkan oleh kaum adam!

ct rahani berkata...

ermm berat gak masalahnya.. try la berbincang dulu ngan asbennya.. klu x ok gi pjbt agama mintak kaunseling.. klu dh x nmpak jalan gak suh la org ketiga cam mak ayah dua2 belah pihak campurtangan.. mana tau asben kawan akak tu segan ngan mak ayah dia.. tp klu sumer x berhasil baik berpisah jer kot.. kesian anak yg x berdosa..

opsss... terlebih comment sudah.. ape2 pun simpati ngn nasib kwn akak tue..

CuTeMiUt78 berkata...

~mummy yaeesh~
bukan setakat yg baca je emosi.. kita ni yg kawan dia.. lagi emosi tau.. memang geram sesangat kan

CuTeMiUt78 berkata...

~ct rahani~
tu la.. akak dah cadangkan gitu gak.. tapi dia terlalu syg kan laki.. takut suami dia malu le plak

Mamamanja berkata...

kalo dia dah sayang sangat laki dia sampai xleh nak buat apa memang xleh nak bantu ler...