N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

11 Mac 2009

Emmmmmm.....citer lagi..

Salam Semua..

Mekacih pada semua yg sudi berkongsi ngan aku tentang masalah kawan aku tu ya... nasihat2 korang tu au hargai sesangat.. byk gak yg blh membantu.. yelah kan hidup berumahtangga ni byk dugaannya.. dan ramai yg dah berpengalaman... aku akan cuba nasihat kan kawan aku tu.. mengikut pandangan yg telah korang kongsi kan... mekacih ya... kali ni aku ada terima satu email berkenaan rumah tangga gak ler.. ntah ler napa ya sejak dua menjak ni.. ada citer yg camni aku terima... semuanya berkaitan ngan rumah tangga la kan.. jom kita layan kan citer ni plak... dan apa pandangan korang...

PERKAHWINAN SATU PERKONGSIAN??

Aku di lahirkan sebagai seorang perempuan yang cacat. Sempurna di luar tapi cacat di dalam. Aku tak ade rahim. Susah untuk aku terangkan dgn jelas. Tapi yang pasti aku memang tak kan berpeluang untuk memberi zuriat pada suami aku. Aku baru 13tahun berkahwin. Tahun ke-9 kami decided amik anak angkat. Sekarang dah berusia 4tahun. Suami ok.. memang ok… tapi tak de lah 100% ok. Dia muslim, macam aku.. tapi memang tak pernah solat. Klu ade pon.. setahun mungkin 5 atau 6 kali itu pon mase kat umah mak aku. Aku yg dulu jarang tinggal solat.. sekarang jarang solat.. ikut rentak dia.. .kita orang slalu digelar pasang ideal. Family.. kawan2.. selalu usik cam tu. Tapi sebenarnya, sejak aku nikah ngan suami aku, dia tak pernah bagi aku nafkah. Dia kate, perkahwinan satu perkongsian so semua barang yg di beli mesti dikongsi. Sabar je lah….Dari beli sebesar2 barang cam umah ke.. kereta ke.. smpai ke gas memasak… makan kari kepala ikan kat kedai makan pon dia nk share. Mula-mula tu, aku tak de lah rase sangat, tapi tahun demi tahun, aku rase dah lain macam plak. Yelah… pendapatan dia jauh lebih tinggi dari aku. Tapi dia kuar duit sama banyak dengan aku kuar. Contohnya, belanja rumah RM3000. bila di bahagi 2, sorang kene kuar RM1500. gaji de RM3000 tolak RM1500, de masih ade separuh lagi. Gaji aku RM2000. tapi aku kene kuar RM1500. Tu belum anak merengek mintak mainan ke, duit minyak g keje, makan lunch, handhone, etc.. . adoi!!!! . Kedekutnye dia pada aku !!!! kan aku ni isteri dia. Kadang aku rase.. aku ni .. ade suami, tapi macam tak de. Aku tanye dia, klu dia ade lebih, bagi lah lebih, bagi peluang aku habiskan hutang credit card aku. Tapi dia buat bodoh.. jer. Dia pernah tercakap, nafkah adalah untuk iseri dan anak. Since aku tak beranak tuk dia, then aku pon kerje, so dia tak yah lah bagi nafkah. Senangnyee.. dia cakap. Aku tak mintak situasi aku jadi macam ni. Last night, aku gaduh ngan suami aku. Masa masing-masing tengah marah tu.. terpacul kata-kata dari mulut dia.. “ dasar anak haram!! anak pak Imam konon… anak ngan bapak same je” aku terkedu. Dia marah sangat sebab aku bidas tiap apa yang dia cakap. Dah memang dia salah… jadi aku ada banyak point untuk bidas balik. Bile dia dah tak tau nak jawab, dia cakap macam tu. Sungguh abah tak pernah ajar aku jadi manusia yang tak elok. Abah mak ajar aku jadi manusia yang baik . Tapi aku yg tak masuk ajar. Iman dak dapat diwarisi dari seorang ayah yang bertaqwa. Iman tak dapat dijual beli, ia tiada di tepian pantai… bencinye aku tengok muka dia… rasenya hampir mustahil untuk aku maafkan dia. Ini bukan kali pertama dia menghina Abah mak tiap kali ada perselisihan. Aku cube nak buat macam dia, Nak je aku cakap yang bukan-bukan pasal mak ayah de ngan adik bradik dia.. tapi.. Abah tak ajar aku menjadi manusia sekejam itu. Perbalahan antara kita, jangan ibu bapa dipalit sama. Aku tak tergamak. Aku dah apply cuti. Aku nk g pejabat agama. Aku nak tau.. apa hak-hak perempuan malang cam aku ni. Apa yang aku boleh dapat kalau aku berpisah ngan suami aku. Apa yang aku boleh buat. Apa yang aku tak boleh buat… kalu korang berada kat tempat aku.., apa korang akan buat?.
Sekarang ni, apa yg otak jahat aku tengah pikir ialah.. tinggalkan dia tanpa kesan. Sikit-sikit aku pack baju kuar dari umah. Angkut semua gambar yg ada, delete semua gambar kat Hp dia, pergi kat tempat yg dia tak mungkin dapat cari. Bumi Allah kan luas.. Insyaallah masih ada tempat yang baik untuk aku. Umah, kereta, bende-bende lain, dia amiklah. Asalkan aku dapat lari ngan anak aku. Heeee baru padan muke dia. Biasenya, bile sesuatu tu hilang dari pandangan, baru kita tahu nilai barang tu. Itu pon klau dia rase aku ngan anak aku ni ade nilai lah… .


so apa pandangan korang pasal citer tu... emmm.. aku yg baca pun rasa cam betul gak tindakan isteri tu kan.. isteri mana yg tahan klu dibuat cenggitu.. tak patut betul la.. memang ler perkahwinan tu perkongsian tapi takkan ler smpi semua nak kena kongsi kan.. ada gak laki yg cenggitu kat dunia... ish... minta dijauhkan ler..semoga rumah tangga kita aman bahagia hendaknya...


4 ulasan:

~~ciklinn~~ berkata...

yerlah mmg satu perkongsian..kalu dah gini cara nyer.... kena pikir masak2 baliklah..... lebeh elok duk sendirikk....

CuTeMiUt78 berkata...

~ciklinn~
ha'ah kan..betul bagai dikata..

mummYaeesh berkata...

klu weols...ahkau nye duit, weols nye duit ...weols nye duit...ahkau takleh amik!woohoo...
tanggungjawab suami la utk sediakan sume..dia takde hak keatas duit isterinya..klu isteri nak tolong itu adalah satu bonus!
pndai betul mamat tu tafsir perkahwinan itu satu perkongsian!kepala hotak dia berjambul!

ct rahani berkata...

klu sy kt tpt dia myb sy pun wat camtu gak.. hilangkn diri tanpa jejak.. bg pengajaran..