N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

11 Mei 2009

Camne Buat STICKY MODE

Salam Semua

Ada yg leave msg kat ruangan Jom Sembang2 aku ni bertanyaan berkenaan Sticky Mode.. actually ramai gak yg dah tanya.. dan aku dah pun tunjuk personal kat diaorg tu.. Okies.. n3 kali ni khas utk Gieyana & Syareena yg bertanyakan pada aku camner nak buat Sticky Mode.. juga utk yg tak tahu camne nak buat blh la rujuk kat blog aku ni ya..eemmm actually nak kata aku ni pandai sgt idak ler.. aku pun budak baru belajar.. setakat tolong beritahu apa yg aku dah belajar akan ku tolong la ya.. ok utk buat sticky mode tu.. mula2 korang buat n3 seperti biasa.. lepas tu publishkan.. bila n3 yg di buat tu dah keluar kat blog korang.. korang blk semula ke dasboard dan klik kan edit post.. klik kat n3 yg korang nak buat stick mode tu.. pastu korang akan nampak cam rajah kat bawah ni.. (ni kira aku buat contoh la ya.. supaya senang skit korang fahamkan.. )

(klu tak nampak.. sila klik gambo ni)

mula2 korang klik kan post option (seperti yg aku tulis kat bulatan 1 tu..) pastu akan ada tarikh dan masa kan..(kat bulatan 2) hah.. korang tukarkan tarikh tu pada tarikh dan masa yg korang nak n3 tu di publishkan.. (bulatan 3)pastu.. tekan butang publish tu.. dan makanya jadilah n3 korang tu.. as a STICKY MODE.. senang kan.. tu je. Aku pun baru gak belajar pasal benda2 ni.. makanya aku rasa tak salah kan klu aku kongsi ngan korang.. so good luck ya. :D


19 ulasan:

mummYaeesh berkata...

klu mcm tu cara dia ala2 cam autopublish la kan cuma yg ni kita kena publish dulu pastu edit blk and wat tarikh smpai bila kita nak sticky mode kan ek??

Gieyana berkata...

Thanks yer cik Cute...ko mmg baikkkk ar...aku tanya kt Cik google pon dier ckp camnie..tp aku confuse lg..tu yg minta ko wat tutorial tue...dapat gak pahal kt ko...
~ aku wonder lg...tiap2 hari kena tukor or mcm yg MamaYaeesh ckap tue...

CuTeMiUt78 berkata...

~mummyyaeesh~
yup betul tu.. :D

CuTeMiUt78 berkata...

~gieyana~
just tolong mana yg termampu.. :D eemmm tak yah tukar hari2.. bila kita dah buat smpi bila nak dipublishkan.. makanya dia akan publishan smpi tarikh tu.. eemmm cam mummy yaeesh info tu pun sama gak..

[-suziey-] berkata...

waaa ade tutorial././/bagus bagus..ekek:D

Gieyana berkata...

Thanks yer...hehehe

Ena berkata...

ooo camtu ek puna cute, baru saya faham ihiks...

syareena berkata...

Tq2 suke sya tgk nama sya kat n3 ni hehehe gedix suda....

[-suziey-] berkata...

ajo la skali yg pangkah tulisan tuh...xpe daaa yg mummyaeesh kasi link tu xleh buka la plak..ekek:D

Yan berkata...

heheh.. yanpun tak tau..
tp agaknye sbb yan suke autopublish..
dah tu penah tersalah..
nak publish esok.. tp terpublish semalam..
so entry tu kuar dulu..
bile kite edit..
entry tu still kuar..
so yan rase itula sticky mode kot..

mula terpk gak.. ke nak kene apply ape2 gadget kot.. heheh

klu rajin menggodeh mmg macam2 buleh jumpe heheh

ct rahani berkata...

gud info.. sy dulu pun x tau gak.. ader org yg ajo klu x silap.. lupa dh sape.. hehehe..

CuTeMiUt78 berkata...

~suziey~
heh..heh..heh.. blh la mana2 yg termampu tu.. kita pun tak pandai nak buat pasal tulisan yg pangkah2 tu..

CuTeMiUt78 berkata...

~gieyana~
sama :D

CuTeMiUt78 berkata...

~ena~
ya puan ena

CuTeMiUt78 berkata...

~syareena~
heh..heh..heh.. tolong sekadar yg mampu je..

CuTeMiUt78 berkata...

~yan~
akak pun org yg ajarkan.. eemmmm lebih kurang gitu la

CuTeMiUt78 berkata...

~ct rahani~
sekadar berkongsi kan apa yg akak tau

reen berkata...

ooo...mcm tu ye cikgu..baru paham...tp skit2 ar..ngeee...leceh gak ek..nk kena rajin godeh de.....sy ni klu ad pblm skit cpat gabra..tu yg M skit tu...he...

CuTeMiUt78 berkata...

~reen~
ya dik..