N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

25 Jan 2010

Mirul Bersolat

Salam Semua..

Kali ni nak story mory pasal Mirul solat..
Kebiasaan la kan.. budak2 yg baru nak meningkat naik...
yg seusia Mirul ni memang suka tiru apa jua yg org dewasa buat kan..
sama la ngan dak Mirul ni..
memang dari kecik Mirul ni skee ikut apa jua percakapan or perbuatan kita org2 dewasa ni..
aku perhatikan je...gelagat Mirul ni..
dari usia dia setahun memang dia skeee ikut cara kita bersolat..
kadang tu.. time ayah dia solat.. memang ayah dia bentangkan satu sejadah khas utk dia.,.
nanti dengan sendrinya dia akan ambil songkok or kopiah...
terus buat ala2 nak solat..
sama la kejadian nya masa hari wikend yg lepas ni..
masa tu ayah dia nak solat maghrib..
cam biasa la kan.. ayah dia akan bentangkan sejadah tuk dia gak..
masa tu.. dia tgh sibuk main..
bila ayah dia panggil je.. cakap nak solat tak..
elok je dia g ambil kopiah tu terus berdiri sebelah ayah dia..
ayah dia angkat takbir.. dia pun ikut..
ayah dia sujud.. dia pun ikut..
ayah dia rukuk... dia pun ikut..
aku pantau je gelagat dia..
(kami tak dpt nak solat berjemaah bersama.. sebabnya takut karang si Mirul duk kacau..
payah gak kan.. jd nya salah sorang kena solat dulu.. )
yg aku kelako tu.. mulut dia siap kumat kamit.. konon ala2 baca surah2 dlm solat tu ha..
meh tgk gambo yg aku sempat snap masa dia ikut ayah dia solat..

masa raka'at yg pertama.. ok je ikut..

masa raka'at kedua.. aaiikksss.. dari sujud dah ala2 cam nak terbang plak Mirul.. tgk je la aksi dia..

raka'at akhir.. masa ni ayah dia dah habis solat dah.. tgh baca doa.. blh plak dia pandang belakang siap cakap.. "ma, ambil gambo ayul erk.. " aku dah nak tergelak dah... perasan je org ambil gambo dia kan..

ahaaksss... Mirul.. Mirul.. ada je keletah dia yg mencuit hati.. Bagus la klu Mirul rajin nak bersolat. Harapan ayah dan ibu, jgn masa kecik je rajin bersolat.. harap hingga ke dewasa la rajin bersolat k..







36 ulasan:

♥ QaseH ♥ berkata...

mirul perasan akk snap pic dyer,,,hehehehehe

Mummy Dasy berkata...

hahaha ada jek keletah dia ek?

eya berkata...

sah ms nk sujud tu,tersungkur kut..tu yg cm nk terbang tu..mirul2..klako sggh la..

Dj Epoi berkata...

Sujud sejadah tuh...hehehe....

Permulaan yg baik....

Tuan rumah apa khabar...?

Diarihatiku1976 berkata...

lawak anak ko... yelah.. dah mak dia asyik skodeng jer apa dia buat.. ahahahhaa

Mawar_berduri berkata...

alhamdulillah....
kecik2 dah pandai nak bersolat ...
bertambah encem la Mirul..hihi
tapi tengok pic yang kedua tu klakar la...trus tertiarap...

Nana berkata...

hehehe..sampai terbaring2 dia semayang.sma la mcm damia klw org semayang dia pon sebok nk smyang.pastu mulut kumat kamin baca apa ntah

umminabilah berkata...

wahh rajin nye mirul...kecik2 dh pdai solat...hehe..bagus2...

Mama_Aqish berkata...

ade je aksi mirul ni ek...kelako tol...tapi at least dia mau belajar kan...tecik2 lagi dah pandai....senang di bentuk ni...semoga menjadi anak yang soleh ye mirul...

chugie berkata...

wah.. mirul dh belajar solat?? alhamdulillah.. bagus dak mirul ni!

maslinamansor berkata...

bagus2... dr awal kita kena ajar...:)

ct rahani berkata...

comel jer aksi mirul bersolat.. moga2 smpai ke beso rajin ye mirul.. sama la kak sy pun klu nk solat kne gilir2.. aidil kdg2 kaco gak..

mummy_ayu berkata...

pandainya mirul..sejuk perut.

i z z a berkata...

keh3..mcm2 la mirul nih..bgus la awal2 dh blaja

Tihara berkata...

mama mirul>

klaka la budak tecik ni..gamba no 2 kelaka..budak2 mmg mudahmengikut..elok la ajar dr kecik..mesti dah besar dia akan denga cakap kita nnti..

CuTeMiUt78 berkata...

~qaseh~
a'ah dia perasan..

CuTeMiUt78 berkata...

~mummy dasy~
emm tu la pasal

CuTeMiUt78 berkata...

~eya~
aahhaakkss.. memang kelako la kan

CuTeMiUt78 berkata...

~dj epoi~
aahaakkss.. sujud sejadah gitu..
tuan umah alhamdulilah baik2 je

CuTeMiUt78 berkata...

~diarihatiku~
hik..hik..hik.. harus skodeng2 gitu

CuTeMiUt78 berkata...

~mawar_berduri~
heh..heh..heh..heh

CuTeMiUt78 berkata...

~nana~
aahaakkss.. sweet je kan.

CuTeMiUt78 berkata...

~umminabilah~
heh..heh..heh.. syukur alhamdulilah

CuTeMiUt78 berkata...

~mama aqish~
syukur alhamdulilah.. harap2 gitu la

CuTeMiUt78 berkata...

~chugie~
eemm memang nak kena ajar awal2

CuTeMiUt78 berkata...

~maslina~
eemmm betul tu

CuTeMiUt78 berkata...

~ct rahani~
eemm tu la kan

CuTeMiUt78 berkata...

~mummy ayu~
syukur alhamdulilah

CuTeMiUt78 berkata...

~izza~
aahaakss.. alhamdulilah

CuTeMiUt78 berkata...

~tihara~
a'ah.. memang betul tu

nza berkata...

sejuk mata memandang....bagus la tecik2 blajar solat nnti dh besar senang...
hi.hi.hi...sluar mirul toyak ke kt montot tue....

CuTeMiUt78 berkata...

~nza~
alhamdulilah.. aahaakkss.. bukan koyak la kak.. memang pattern gitu..

Ain berkata...

sejuk hati tengok anak punya keinginan mcm nie....

kecik2 dah belajar solat, dah besar nanti boleh la jadi imam pulak....

moga mirul jadi anak yang soleh....

zh-ena berkata...

hehehhehehe sempat llg tu mirul tanya..

sama mcm umairah gak siap nak pki telekung tu..

gelagat anak2 mmmg mencuit hati kan

CuTeMiUt78 berkata...

~ain~
insyallah... harap2 gitu la

CuTeMiUt78 berkata...

~zh-ena~
a'ah kan.. memang seronok tgk gelagat anak