N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

29 Jan 2010

Meh!! Renungkan Tazkirah Jumaat

Salam Semua..
Pagi Jumaat yg biasa2 saja...
OOpppssss.. Jumaat dah ya..
eh.. cam kejap je kan.. rasa baru lepas Jumaat..
dah Jumaat lagi... aaahhaaakkss..
Hari ni adalah hari terakhir rakyat Johor berkabung tau..
sekejap je kan.. dah seminggu Sultan Johor mangkat..
klu kat kg kan.. pastinya ada kenduri nujuh hari a.k.a tujuh hari..
pastu nanti.. kenduri 40 hari dan diikuti kenduri 100 hari..
tu kira adat la kan... bab2 kenduri ni dah biasa bagi masyarakat kg..
aahhaaaaksss.. tetiba citer pasal kenduri la plak kan..
okies hari ni aku nak kongsi ngan korang satu email yg aku terima
biasa la sharing is caring kan..
so meh layan kan apa kah isi kandungan email tu..
renung2kan la.. mungkin blh dijadikan teladan..

Perkara- Perkara Yang Membuat Kita Hilang INGATAN dan TUMPUL MINDA :
~ Kurangkan makan bawang besar
~ Kurangkan makan berempah
~ Kurangkan makan ketumbar kering
~ Kurangkan menonton hiburan
~ Kurangkan membaca majalah hiburan
~ Kurangkan ketawa yang panjang atau terbahak-bahak
~ Kurangkan minuman air batu,air dalam tin(100 plus dan lain2)
~ Kurangkan makan organ dalaman ayam terutamanya kanak2
~ Jangan makan kepala ikan
~ Jangan minum air yang ada semut
~ Jangan tidur selepas subuh
~ Jangan tidur selepas asar
~ Jangan tidur selepas makan
~ Jangan makan terlalu kenyang
~ Jangan makan berat selepas jam 9.00 malam
~ Jangan menyapu rumah pada waktu malam
~ Jangan makan yang masam-masam berlebihan
~ Jangan dicampur makan laut dan darat dalam satu hidangan
~ Jangan minum susu selepas memakan daging/ayam
Perkara-perkara yang perlu diamalkan
~ Selalu makan buah manisan seperti kurma dan lain2
~ Selalu makan makanan yang panas2
~ Selalu memakan kekacang seperti kacang soya @ badam dan lain2
~ Selalu minum air masak
~ Selalu makan ulam2
~ Selalu mengamalkan pandangan hijau
~ Selalu bersenam
~ Selalu menggunakan imajenasi otak
~ Banyakkan memakan makanan berasaskan gandum/soya
~ Banyakkan aktiviti berkhemah di hutan/pantai( yang mempunyai pokok) kerana disitulah terdapat banyak ion2 negetif dan cahaya matahari infra merah (terutama pada waktu pagi) yang amat diperlukan oleh tubuh badan,kerana hanya kawasan seperti ini sahaja yang mempunyai % yang cukup untuk kegunaan kita seharian berbanding dalam bangunan batu ianya terlalu sedikit
~ Jangan ego
~ Jangan dengki pada orang lain
~ Jangan makan dari sumber yang tidak halal
~ Jangan memberi anak makan makanan dari sumber yang tidak halal
~ Jangan makan makanan yang ada pewarna
~ Jangan makan makanan yang ada pengawet
~ Jangan mengunakan minyak masak lebih dari 2 kali
~ Jangan mandi selepas 9.00malam......
dan yang paling penting dibawah ini........
selamat beramal.....
1) Jangan sengaja lewatkan solat.Perbuatan ini Allah tidak suka.Kalau tertidur lain cerita.
2) Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alaskaki (selipar).Takut kalau-kalau terbawa keluar najis,mengotori seluruh rumah kita.
3) Jangan makan dan minum dalambekas yang pecah atau sumbing.
Makruh kerana ia membahayakan.
4) Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telahdigunakan tidak berbasuh.
Makruh dan mewarisi kepapaan.
5) Jangan tidur selepas solat Subuh, nantirezeki mahal
(kerana berpagi-pagi itu membuka pintuberkat).
6) Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan.Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.
7) Jangan keluar rumahtanpa niat untuk membuat kebaikan.Takut-takut kita mati dalamperjalanan.
8) Jangan pakai sepatu atau selipar yangberlainan pasangan.Makruh dan mewarisi kepapaan.
9) Jangan biarkan mata liar di perjalanan.Nanti hati kita gelapdiselaputi dosa.
10) Jangan menangguh taubat bila berbuatdosa kerana mati boleh datangbila-bila masa.
11) Jangan ego untuk meminta maaf padaibu bapa dan sesama manusiakalau memang kita bersalah.
12) Jangan mengumpat sesama rakantaulan. Nanti rosak persahabatan kitahilang bahagia.
13) Jangan lupa bergantung kepada ALLAHdalam setiap kerja kita. Nanti kita sombong apabila berjaya.Kalau gagal kecewa pula.
14) Jangan bakhil untuk bersedekah.Sedekah itu memanjangkan umurdan memurahkan rezeki kita.
15) Jangan banyak ketawa. Nanti mati jiwa.
16) Jangan biasakan berbohong, kerana ia adalahciri-ciri munafik danmenghilangkan kasih orang kepada kita.
17) Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan. Doamakhluk yang teraniayacepat dimakbulkan ALLAH.
18) Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia.Akhirat itu lebih utamadan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.
19) Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.Sebab semuanya untuk keselamatan kita.ALLAH lebih tahu apa yang terbaikuntuk hamba ciptaanNya.
Renung2 kan la... selamat beramal..



10 ulasan:

umminabilah berkata...

tazkirah yg bagus kak...rase2 mcm ade je terbuat senarai kat atas tu...hehehe

Ena berkata...

As'salam kenal,

Bagusnyer n3 nie..

sy follow yer.. :)

Dee berkata...

thx for sharing the info..good one!!

♥ QaseH ♥ berkata...

so sis da blh pkai tudung len kan sok,,,heheheh

bgus taskirah sis pt ni,,,

i z z a berkata...

keh3..sama cam ijan,ade jgk yg tersenarai kt situ...

CuTeMiUt78 berkata...

~umminabilah~
eemm sama la dik... ala kita ni manusia bukan nya semua benda nak kena perfect betul tak

CuTeMiUt78 berkata...

~ena~
wa'salam... follow jgn tak follow

CuTeMiUt78 berkata...

~dee~
well sharing is caring kan :)

CuTeMiUt78 berkata...

~qaseh~
eemmmm

CuTeMiUt78 berkata...

~izza~
aaahaaakkss.. biasa la dik.. nama pun manusia...