N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

5 Dis 2008

Good Info

Salam Semua...

Selamat pagi Jumaat... hari ni nak kongsikan satu info yg aku dapat dari email aku.. tentang Nasihat Kehidupan Berkeluarga.. jom sama2 kita hayati... dan klu blh di jadikan amalan...

1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.
2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.
3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu,tetapi menikah di hadapan Allah
4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa'kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do'a mereka.
5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat. 6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.
7. KETIKA BIDUK RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justeru semakin erat berpegang tangan
8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK.
Cintailah isteri atau suami anda 100%
9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK.
Jangan bagi cinta anda kepada (suami) isteri dan anak anda,tetapi cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.
10.KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.
11.KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita 12.KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggung jawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.
13.KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.
14.KETIKA MENDIDIK ANAK
Jangan pernah berpikir bahawa orang tua yang baik adalah orang tua yang tidak pernah marah kepada anak,kerana orang tua yang baik adalah orang tua yang jujur kepada anak ....
15.KETIKA ANAK BERMASALAH
Yakinilah bahawa tidak ada seorang anakpun yang tidak mahu bekerjasama dengan orang tua, yang ada adalah anak yang merasa tidak didengar oleh orang tuanya.
16.KETIKA ADA PIL.
Jangan diminum, cukuplah suami, isteri sebagai ubat.
17.KETIKA INGIN AMAN DAN HARMONIS
Gunakanlah formula 7 K
1. Ketaqwaan
2. Kasih sayang
3. Kesetiaan
4. Komunikasi dialogis
5. Keterbukaan
6. Kejujuran
7. Kesabaran
renung2kan la...
P/s: hari ni.. aku rasa cam something yg tak kena.. emm bila tiada respon dari seseorang yg aku tegur...aku tak pasti.. samada dia merajuk, marah pada aku, terasa hati ngan aku, apa jua yg buat dia tak menegur aku... disini aku nak minta maaf pada sesapa yg terasa hati ngan aku.. smpi dah takmo bertergur sapa ngan aku tu.. minta maaf sgt2.. diatas apa yg terjadi..manusia biasala tak lari dari kesilapan.. pada sesapa yg terasa tu.. ampun dan maaf byk2... terpulang la..samaada nak tegur aku atau tidak.. yg pastinya aku tak suka bermusuhan...
Jumaat yg sedih..!! :(

26 ulasan:

YanDarwisy berkata...

Naper tetiber pg jumaat sedih jer ni...? kan ke manusia ni x lepas dr kesilapan. X semua hati org kita boleh jaga kan? Meh aku blanjer teh tarik dgn roti telur

CuTeMiUt78 berkata...

~yarn~ ntah la.. sayu je tau.. bila aku tegur, dia buat tak tau je.. padahal sebelum ni ok je.. tu la aku seboleh2nya jaga hati kawan2.. tapi kawan2 tak pernah nak jaga hati aku.. sedih tau.. ko nak blanjer aku erk..

Ena berkata...

ekekek utk aku ke tu cute..
aku terasa ni ekeke.. kalo tu utk aku, ni aku nak jawab..

sory cute! aku cyg ko cuma lately ni aku bz dan takde mood sket nak mengomen.. Frust? ade la jugak hehe tapia dat la kan.. tu pasai aku tak ske persaingan sebab KOMPEM aku kan kalah hahaha.. cayang ko cute!'...

Eita berkata...

wah bagus info ni.. :)

atty's berkata...

org tu majuk kot cute..nanti okeh tuh bila dah sejuk

~LoVeLyZz CoRnErZz~ berkata...

kite rpun x sukaa bermusuhan

~LoVeLyZz CoRnErZz~ berkata...

jgn cedih2

~LoVeLyZz CoRnErZz~ berkata...

buang yg keruh..ambil yg jernihh

~LoVeLyZz CoRnErZz~ berkata...

;)

~LoVeLyZz CoRnErZz~ berkata...

ceriakan hari mu okkk..ari ni jumaat tau..x elok moody2...lg pun..nanti nk cuti..nk rayerr..hehehehe...

Tihara berkata...

jumaat yg sedih? sabar je lah..hari Jumaat a hari yg penuh hikmah

CuTeMiUt78 berkata...

~ena~ ko terasa ke.. emmm.. terpulang la... klu ko terasa.. aku minta maaf..

CuTeMiUt78 berkata...

~eita~ memang bagus kan...

CuTeMiUt78 berkata...

~kakty~ ntah la.. agaknya kot

CuTeMiUt78 berkata...

~mamaafif~ mekacih diatas sokongan tu.. tapi tu la memang rasa down sesangat tau.. sebab memang kita tak niat nak bermusuhan tau..

CuTeMiUt78 berkata...

~tihara~ yg sedih tu.. kita.. memang jumaat yg penuh hikmah

SaDi berkata...

good info... :D

SaDi berkata...

saper yg buat mcm tuuu... naper tak nak tegur lak...

SaDi berkata...

sadi pun tak suka bermasam muka...

SaDi berkata...

takut ada yg terasa hati...

SaDi berkata...

sabar laa yek... :)

SaDi berkata...

tu dah ada yg memujuk tuuu... senyum sikit... huahuahua :)

[S]itie [B]Um [B]Um berkata...

bagus2..

CuTeMiUt78 berkata...

~sadi~ heh...heh.. ada la seseorg tu.. emmm.... takpe la kan.. malas nak fikir2kan.. nnti hilang mood..

CuTeMiUt78 berkata...

~[s]itie~ :)

~LoVeLyZz CoRnErZz~ berkata...

;)