N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

12 Feb 2010

Meh!!! Fahami Tentang Nuffnag


Salam Semua...

Selamat tghari Jumaat...
eemmm baru berkesempatan tuk menghapdet ni...
tadi ni duk berebut2 lappy ngan dak Mirul...
dia sibuk nak tgk CD la plak...
isssh.... geram pun ada tau....
ni time org tgh g solat Jumaat kan..
so ayah dia dah g solat Jumaat...makanya dia pun apa lagi..
duk kaco ibu dia plak...tadi elok je main ngan ayah dia...
tgk ibu buka lappy je... dia la yg paling sibuk....
okies.. hari ni aku nak kongsi ngan korang pasal Nuffnag...
eemm ni pun minta keizinan dari tuan punya blog..
(maklum la.. dia dah story mory pasal nuff ni kat blog dia...semalam..aku just cop & paste utk share ngan korang je k..)
meh kita baca pasal nuffnag ni...

Apa yg aku tau.. dan fahami tentang nuffnag ni...
ada istilah tertentu dia tau...
itupun bila byk kali aku baca kat blog2 yg cerita pasal earning nuffnag ni..
walaupun aku tau.. pastinya ramai yg dah tahu pasal istilah2 ni..
tapi takpe kan.. klu aku just nak share ngan korang
dan ini aku copy & paste kan dari blog mamatisya istilah2 nuffnag ni..

CPC- Cost Per Click
based on blogger's yg dtg ke blog korang
& klik iklan nuff korang la
nilainye tk sama.... ada iklan yg 0.25, 0.50, 0.75 sen


CPM - Cost Per Impression
based on traffic/visitor...
kalo rmi yg msk blog korang time iklan tu ada
so korang dpt la earning
yg ni tkyh click pn owner blog tu leh dpt earning

dlm akaun nuffnang korang tu bole nmpk ada 3 column

Buffered & Metered earnings (CPM)
pastu yg bwh skali
Campaign (CPC)
ni cthnye aku nye akaun nuffnang la

ok nampak tak yg aku bulat kan tu.. hah tu la 3 column yg dimaksudkan..
Buffered earnings
iklan
yg still on so bila dh tamat tempoh iklan tu,
ia akan msk ke metered earning
Metered earnings
iklan yg dh tamat tempoh dr buffered earning
so earning kt metered ni akan di campur ngan total earning
so bole tgk la brp
current earnings korang kt part bwh skali tu
pd mereka yg hanya ada 1 column iaitu campaign je
maknanye just ada CPC shj, CPM tkde
mcm mn nk dpt CPM campaings???

Nuffnang ni dia akan proposekan blog-blog kepada advertiser, lalu advertiser ni akan pilih blog mana yang berpotensi untuk ‘jual’ iklan dia. So kepada blog-blog bertuah ni, memang tak sia2 la kalo letak code iklan Nuffnang tu sebab untuk setiap traffik yang dijanakan & iklan yang ditaja tu muncul, dia akan dibayar.

Saya tengok ramai blogger yang dapat berbelas-belas Buffered Earnings ni. Well nampaknya blog2 mereka tu digemari oleh advertiser Nuffnang nih. So kene buat blog kita ‘mesra Nuffnang’ kalau nak jadi favourite mereka.

Kalau kita target CPC (dapat duit berdasarkan klik), so kena buat blog yang mesra pengguna. Sebab readers ni yang akan menentukan berapa earning kita. Tapi jangan pulak suruh2 reader klik iklan kita… berdosa tau! Biarla derang klik kalau derang rasa nak klik…

Oh ye, disebabkan larangan klik2 ni, ada jugak yang kata Eh kalau macam tu taknak klik lah iklan Nuffnang, takut lah!”… bukan macam tu.. yang tak bleh nya kalau kita wat pakatan klik2. Kau klik aku, aku klik kau. Kalau rasa nak klik, klik aje la. Nak klik iklan dalam blog saya, lagi dialu-alukan, tapi jangan ajak saya masuk geng “I klik you, you klik I” :)

Ape-ape pun kata kuncinya ialah tulislah blog yang berkualiti dan janalah traffik. Tapi jangan terlalu stress untuk dapatkan earning sampai kita hilang ‘enjoy’ menulis. Kita kena enjoy dalam penulisan, barulah kita tak tertekan untuk “kena juga ada update hari ni”.

Jangan jadikan earning/iklan2 sebagai motivasi untuk kita terus menulis. Kalau tak , kang bila tengok earning dah makin kurang, or Buffered Campaign dah takde yang baru, kita dah demotivated.

ni aku copy & paste dr MamaTisya
thanks ya mamaTisya diatas segala penerangan2 tu... kita copy & paste bulat2 ni...
(aku copy & paste ni dah minta permision tau...)
pd yg blum ada akaun nuffnang, bole la reigister kt SINI

cam mamaTisya cakap.. SHARING IS CARING KAN...
so ni aku share ngan korang pasal nuffnag earning tu k...
so pada2 sesapa yg tak faham... hah tu la penerangan nya...

SELAMAT BERHUJUNG MINGGU...
DAN KEPADA KAUM CINA
SELAMAT TAHUN BARU CINA..
HAPPY CHINESE NEW YEAR...!!!!



Kerja dari Rumah klik sini

25 ulasan:

CIK NANA berkata...

Hai kak rina.. tq for the info! happy holidays (even kak rina mmg sdg holiday).. moga cpt dapat keje yang sesuai k?

Nurhayati berkata...

thanks sis.. baru betul2 faham.
sblom ni wat tak tau je hihi

Ena berkata...

Owyh.. camtu ker..
Pasnie leh la klik2 kat nuff sy lak kan!.. heh3x..
Thanks yer.. :)

Mak Su berkata...

thanks rina utk maklumat ni :)

nuraarin-life berkata...

Salam perkenalan

Thanks for the info, baru tahu camner pemprosesan nuffnang nie

[-suziey-] berkata...

sharing is caring..thanks fr info:)

JIVEBUMZ berkata...

kak lama tak masuk sini!
sori tau...


selamat bercuti kepada akak sekuarga!

Alimaz-Kembara Terasing berkata...

thanks 4 da info

nza berkata...

xgitu faham la ttg nuffnang ni...bluerrrr!!!

umminabilah berkata...

gud info kak..hehehhe..

CuTeMiUt78 berkata...

~cik nana~
yup... just for sharing kan... thank dear

CuTeMiUt78 berkata...

~nurhayati~
eemmm sama la.. bila terbaca kat blog mama tisya baru faham sepenuhnya

CuTeMiUt78 berkata...

~ena~
insyallah..

CuTeMiUt78 berkata...

~maksu~
sama2 maksu..

CuTeMiUt78 berkata...

~nuraarin-life~
sama2...

CuTeMiUt78 berkata...

~suziey~
heh..heh..heh.. share2 k

CuTeMiUt78 berkata...

~jivebumz~
eemmm takpe dik.. faham.. selamat bercoti2

CuTeMiUt78 berkata...

~alimaz~
sama2 kongsi kan k

CuTeMiUt78 berkata...

~nza~
aahaaakksss.. kena study lagi pasal nuff ni kak

CuTeMiUt78 berkata...

~umminabilah~
eemmm yup

Luth Textile berkata...

i like this sis..

Yan berkata...

salam kak...
kat mane tu???
jb ke bp??
kite aritu dah sampai wetworld..

nuffnang yan dah lame terhenti.. dah tak gerak2 dah gegege

CuTeMiUt78 berkata...

~luth~
aahhaakkss.. i like too

CuTeMiUt78 berkata...

~yan~
kat bp aaarrr.... oh ya ke.
emmm takpe.. aktif kan blk lor

Khairy1986 berkata...

Memang betul pun, jangan duk sibuk mintak org klik pada nuff tue, tapi ramai jugak yang buat kan?

and saya setuju untuk menjana traffic atau mendapatkan visitor tetap, kena ada karangan atau entry2 yang bagus,

saya bab2 tulis entry nie memang out~
tgk la cadang nk tukar blog lagi lah..

http://merapu-aje.blogspot.com/