N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

2 Mac 2011

INDAH NYA..!!!!!

Salam Semua

Okies kalau tadi dah story mory pasal kecanggihan
vending machine kan..
la ni nak story mory pasal keindahan masjid2 kat Malaysia ni..
rasa cam bangga gak la bila Malaysia mempunyai arkitek2
yg berpengalaman dan kreatif tuk pembinaan kat Malaysia ni..
artikel ni pun aku dpt dari email..
(kebelakangan ni more n3 aku paste dari email2 je kan... kira ok la berhapdet ngan n3 email.. saja skee berkongsi apa yg aku terima.. )

******************************************
Masjid merupakan rumah ibadat untuk umat Islam. Di Malaysia, masjid-masjid kebanyakannya mempunyai senibina yang menarik sehingga menjadi tumpuan pelancong-pelancong yang ingin melihat keindahan Malaysia. Antara masjid yang tercantik di Malaysia ialah:

Masjid Ubudiah

Masjid yang terletak di Kuala Kangsar, Perak ini antara masjid yang tercantik di dunia. Diasaskan oleh Sultan Idris untuk membayar nazar kerana baginda telah pulih dari penyakitnya.


Masjid Wilayah Persekutuan

Salah sebuah masjid yang utama di Kuala Lumpur. Masjid ini mempunyai seni bina Timur Tengah dan seni bina Melayu. Juga mempunyai pengaruh seni bina Masjid Biru di Istanbul, Turki.


Masjid Kristal

Masjid Kristal terletak di kawasan pelancongan Taman Tamadun Islam di Pulau Wan Man, Kuala Terengganu. Merupakan masjid pintar pertama di Malaysia.


Masjid Putra

Masjid Putra menjadi mercu tanda Putrajaya. Terletak bersebelahan dengan Tasik Putrajaya.


Masjid Bandaraya Kota Kinabalu

Masjid yang terletak di negeri Sabah ini dibuka secara rasmi sempena pengisytiharan Kota Kinabalu sebagai sebuah bandaraya pada 2 Februari 2000.
*********************************************

cantik2 kan.. aku skeee tgk struktur bangunan masjid ni..
satu keunikan...satu ketenangan...





8 ulasan:

atty's berkata...

Masjid wilayah,masjid kristal ngn masjid putrajaya je kty pernah pegi.cantik kan masjid2 tu semua

Zur@ZaRi berkata...

rindu nyer kat masjid putra... tempat lepakking with my husband dulu...=))

CuTeMiUt78 berkata...

~kty~
kira ok gak akak dah pernah pergi... cam kita ni.. teringin gak nak g.. insyallah akan smpi gak satu hari

CuTeMiUt78 berkata...

~zur@zari~
oh ya ke...

Faztee Danisha berkata...

masjid putra..jgn lupe masuk masjid besi (masjid sultan mizan)kt putrajaya gk...
slm ziarah dan folo

Mak Su berkata...

ramai rkyt malaysia yg hebat2 sekarang dan masjid2 itu mmg cantik binaannya

CuTeMiUt78 berkata...

~faztee danisha~
eemmm klu berkesempatan.. teringin gak kesana.. insyallah satu hari nanti smpi gak..

CuTeMiUt78 berkata...

~mak su~
betul tu maksu.. unik2 kan..