N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

2 Mac 2011

Canggih nya..!!!!!

Salam Semua

Pagi yg cerah...
perjalanan ke office pun hari ni agak lancar la..
dua tiga hari ni... hantar Mirul ke rumah pengasuh pun..
tak byk karenah sebabnya masa di hantar tu..
dia masih tido...
so just angkat dukung je la..
di kejut memang takmo celik mata..
tu yg tak yah nak memujuk2 dia klu dia merengek..
senang skit.. bagi susu pejam blk matanya... ;D
ok tu kisah Mirul...

Hari ni nak story mory pasal Vending Machine..
eemmm tetiba plak nak citer pasal ni kan..
actually aku dpt dari email pasal vending machine ni..
meh tgk kecanggihan vending machine yg terkenal kat negara Jepun ni



Di Jepun, vending machine sudah menjadi kebiasaan dan sering dilihat di tempat-tempat tertentu. Tetapi mesin-mesin ini bukan sekadar menjual minuman seperti biasa, malah pelbagai lagi barangan yang mungkin kita fikir tak mungkin boleh dijual melalui mesin ini. Menurut Persatuan Pembuat Mesin Runcit, Jepun mempunyai satu mesin runcit bagi setiap 23 orang penduduk.

Mesin Minuman – Menjual pelbagai jenis minuman ringan. Terdapat juga minuman panas dan minuman tenaga. Satu tin minuman ringan selalunya berharga 120 yen dan bagi tin lebih kecil seperti kopi biasanya lebih murah.


drink2

Mesin Rokok – Merokok dilarang bagi mereka yang berusia 20 tahun ke bawah. Namun terdapat lebih kurang 500,000 buah mesin runcit yang menjual rokok di Jepun. Mesin ini selalunya ditutup antara 11 malam hingga 6 pagi.


cigarette

Mesin Beras - Nasi ialah makanan ruji orang Jepun. Jadi bukan sesuatu yang pelik jika terdapat mesin yang menjual beg-beg beras sehingga 10kg. Terdapat juga mesin yang menjual beras dalam bekas seperti tin minuman.


rice

Mesin Bunga - Dengan kesibukan kebanyakan pekerja di Jepun, mungkin mesin ini ada gunanya. Mereka boleh membeli bunga bila-bila masa sahaja untuk berbaik-baik semula dengan pasangan masing-masing.


flower

Mesin Pakaian Tidur/Dalam – Bagi mereka yang tak berkesempatan beli ketika kedai masih dibuka :-p


lingerie


Mesin Alkohol – Minuman beralkohol juga dilarang bagi mereka yang di bawah 20 tahun. Jadi mesin ini akan ditutup antara 11 malam hingga 6 pagi bagi mengelakkan golongan muda membeli minuman ini.


alcohol

Mesin Bateri – Dengan kedai elektronik yang banyak di Jepun, agak pelik bila melihat bateri juga dijual melalui mesin sebegini.


battery


Mesin Tisu Tandas - Anda mungkin menganggapnya remeh tetapi anda pasti memerlukannya satu masa nanti.


toilet paper


Mesin Payung – Sediakan payung sebelum hujan! Tetapi mungkin yang lebih tepat sekarang, sediakan syiling sebelum hujan kerana anda boleh mendapatkan payung hanya dari mesin!


umbrella

Mesin Telur – Jangan risau jika telur yang dibeli akan pecah kerana mesin ini mempunyai sistem yang baik bagi mengeluarkan telur yang anda beli.


egg


eemmm... canggih yg amat kan..
agak2 korang la.. klu la vending2 machine ni berada kat Malaysia...
mesti senang kan klu time2 emergency... ;D



10 ulasan:

azzey berkata...

Dh jd senario yg bese tgk org anta anak2 kat umah pengasuh pagi2 kann..:)

p/s: slm knl..:)

J@J@ / Bini The Rock berkata...

kalau gini gaya...duit syiling mmg laku semula lah di mana2...tak de lah mem"BERAT" dekat tabung ayam...

hik hik hik!!

Ummi Eisya berkata...

klu kat malayia de gini,best gak..tak yah g kedai..ada mesin bunga tu lagi best..leh la cik abng bg selalu..hihii

Zaidah berkata...

bilalah mesin nie nak ade kat malaysia...memang canggih...

TuYa berkata...

best kan bila ade kemudahan mcm ni..247,senang nak guna..

CuTeMiUt78 berkata...

~azzey~
eemmmm tu la kan... betul tu... salam kenal :D

CuTeMiUt78 berkata...

~j@j@ bini the rock~
ya betul tu... bukan setakat tabung ayam... tabung itik ke tabung burger ke... apa2 tabung la.. semua blh laku kan.. seronok

CuTeMiUt78 berkata...

~umi eisya~
tul tu.. tak de alasan kedai dah tutup la apa la kan... masuk duit kat mesin confirm2 dh dpt barangnya..

CuTeMiUt78 berkata...

~zaidah~
eemmm tu la.. agak2 malaysia nak ke adakan mesin canggih camtu

CuTeMiUt78 berkata...

~tuya~
yup betul tu...