N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

15 Mac 2011

Alkisah Hari Wikend

Salam Semua

Okies baru nak berstory mory pasal wikend kami...
wikend yg pack ngan rewang2...

Hari Sabtu tu...
jiran umah kami merangkap sepupu my cik abg..
jemput datang merewang...
tapi tak cakap pun merewang tuk apa..
so aku ngan kakak ipar pun decide mungkin kenduri tuk doa selamat kot..
makanya pergi la kami merewang kat umah sebelah..
rupanya rewang sebab anak dia nak bertunang.. dan terus nikah..
ooohhhh.. alkisah..
bila macam tu.. mula la kedengaran gosip2 panas...
"eh.. nak nikah terus... tak de angin tak de ribut.. terus nikah..."
"eh.. betul ke.. macam ada yg tak kena je... "
"eh.. nikah?? Dah ada ke.."
eemmmm gitu la gosip2 yg kedengaran..
jadi tuk tak mau memalukan tuan umah..
masing2 hanya berbisik2 sesama sendri...
kedengarannya berita2 cenggitu..
sebabnya dulu anak sepupu my cik abg ni..
dah bertunang.. tapi senyap je..
selama 5 thn sunyi sepi..
tup...tup.. dengan org yg baru di kenali sebulan..
dah terus nak nikah... lu fikir la sendiri...
tapi think positif ya..
mungkin family dia tak mau terjadi lagi kot..
tu yg terus kena nikah kan je... senang kan.. habis citer.. :D

Okies habis bab tu...
pas dah siap rewang2... kami balik tuk bersiap
g jemputan plak... aku g jemputan satu tempat je..
pastu dah blk umah.. tak larat nak memenuhi undangan lagi 3 tmpt..
perut dah penuh beb.. :D
blk umah rehat2 jap... pastu kemas2 barang plak..
sebab ptg tu kami nak ke Segamat...
anak sedara my cik abg tunang plak..
so dlm kul 4 ptg tu... aku ngan Mirul berserta kakak ipar aku anak beranak
g dulu ke Felda Redong Segamat..
Yg si suami2 masing2...tinggal...
sebabnya masing2 keja... sib baik aku blh drive..
so kami je la yg g...

Sampai kat Redong dlm kul 6 ptg..
yelah.. jalan ke Segamat tu dah la berlubang2..
ujan plak tu.. makanya kena careful la...
sampai2 je... dak Mirul dah main2 ngan sepupu dia...
sgt skeee la...
aku plak... bila tgk dia dah main2 tu.. ok la..
tinggal masuk dlm je...
tgh2 main2... skali dia muntah2..
iisshhh.. pe hal ni... aku dah cuak gak la...
pas dia dh muntah2 tu.. dia ok la...
so lega gak la... sib baik..
tapi pas maghrib tu..
dia muntah2 lagi.... ajak makan tak nak..
pastu dia kata dia sakit perut..
hah.. sudah.. mula la tak keruan jadinya..
risau dah aku dibuatnya..
bila tgk dia dah mula melepek je...
tak aktif cam biasa.. klu tak.. dia la hero...
berlari sana sini...
bila dia dah melepek... aku dah tak blh nak tlg apa dah..
duk je la tgk diaorg buat keja...
sampai kemalam kedaan Mirul cenggitu..
aku urut2 perut dia... sampai dia ketidoran,..
ngan aku sekali selamat... kepenatan... :D
dlm kul 2 pagi... tetiba aku dgr dak Mirul k****t
pastu cam bunyi dia nak b***k
terus aku kejut dia.. suruh bangun...
sekali tgk memang betul dia nak b***k..
tapi mata dia pejam... adoooiiii la..
terus aku dukung dia g bilik air..
tak sempat buka pampes.. dia dah melepas gak...
tgk2 t**knya cair yg amat..
mana taknya.. perut dia tak masuk apa2 dari petang
minum air je... mana tak t**k jd cam air gak...
pas dia dah cenggitu.. aku tanya lagi.. sakit lagi tak perutnya..
dia kata dah tak sakit.. kira cam lega gak la..
terus pakai kan dia pampes blk dan terus tidokan dia..
lena gak smpi ke pagi Ahad tu..
aku sempat lagi call my cik abg bagitau keadaan anak...
aku kan waktu anak sakit klu takde suami kat sisi..
rasanya ya Allah hai... amat sukar nak aku hadapi sorang2 tau..
nak tak nak aku kena hadapi gak la kan..

Pagi Ahad tu..
dak Mirul bangun... agak awal gak..
dia klu bangun awal tu.. maknanya nak b***k la..
situasinya sama gak cam mlm tadi..
masih lagi cair aku tgk..
tanya dia lagi.. sakit perut tak..
dia kata sakit...
perrggghhh masa tu aku cam dah nak nangis..
terus tipon my cik abg suruh dia dtg Redong secepat yg mungkin..
nak bawa Mirul ke klinik..
Mirul plak memang tak mo makan apa2...
sejak semalam memang dia tak makan apa2..
minum susu je... tu yg t***nya cair..
memang risau giler dah ni..
tapi dlm pada risau2 tu.. siap gak 4 gubahan tuk anak sedara yg nak tunang tu..
aahhhaakksss... gubahan dari bidang terjun...
dlm kul 11 pagi baru la my cik abg tu sampai..
tanpa berlengah lagi kami terus bawa dak Mirul yg dah melepek tu..
g klinik.. cari je la klinik2 yg berdekatan..

Sib baik ada klinik buka hari minggu kat area2 Labis nun..
klu tak.. ada aku bawa Mirul g spital je..
bila di check2 dok tu kata Mirul keracunan makanan..
pelik gak aku.. setahu aku la..
seharian Mirul tak mkn... susu pun tak sgt..
tapi camne blh jd keracunan makanan..
walaupun camtu.. dah lega skit la..
bila dah tau apa sebabnya Mirul jd camtu..
blk je.. ke rumah kakak ipar aku kat Redong tu..
terus bagi ubat kat Mirul..
doktor tu hanya bagi ubat muntah ngan ubat cerry berry je..
pas dah bagi ubat kat Mirul tu..
aku biarkan dia berehat...
biar dia tido je.. ayah dia yg pantau...
aku kena bawa anak sedara plak g tmpt mengandam..
sebab hanya aku je mak sedara yg tau drive kan..
pesan gak ngan my cik abg aku..
klu Mirul muntah2 atau cerryy berry lagi.. bagi ubat lagi..
alhamdulilah.. sampai aku blk..
dia masih tido...so cam dah rasa lega la..
sampai la..selesai majlis pertunganan anak sedara tu..
Mirul cam tak berapa ok lagi..
walaupun dia dah tak muntah.. or ceerryy berrryy
tapi masih melepek je..
makanya.. terpaksa la kami minta tlg kakak ipar sorang lagi..
urutkan Mirul..
(Biras aku ni memang pandai mengurut2..)
so dia pun duk urut2 la dak Mirul ni..
memang Mirul dah lama tak kena urut ni..
tu yg agaknya yg sakit sana sini..
bila dah kena urut je...
meraung2 la... dak Mirul..
terpaksa aku ngan ayah dia pegang...
tak nak dia meronta2 kan...
biras aku siap sengkak kan perut dia..
sampai tersedu2 la dia menangis...
menahan sakit..
pas dah kena urut.. baru la dia minta susu..
n minta nak makan..
alhamdulilah.. lega aku dibuatnya..
bagi dia makan.. baru la dia nak main..
dlm pada main2 tu.. dia ada muntah gak..
tapi sekali tu je la... bila di tanya.. sakit lagi tak perutnya..
katanya tak sakit.. n terus sambung main..
syukur alhamdulilah.. hingga ke hari ni dia sihat
dan kembali aktif seperti biasa...
mungkin gak.. badan dia tak sedap..
tapi pas dah kena urut tu.. rasa fresh la kan..
tu yg blh kembali aktif... alhamdulilah sgt2...





6 ulasan:

Mama AA's berkata...

wa... bergossip ye? hehehe
cian Mirul, anak2 klu cirit ni mmg merisaukan. anak2 sya klu kene cpt jek kurus kering jdnye... huhu

mummy_ayu berkata...

wah..mirul pun siap urut2..fresh ye badan..best!! Ian..baru picit2 sikit dah geli..urut apa lagi

J@J@ / Bini The Rock berkata...

hahh kann!
sekali kena urut terus legaaaa badan. hahaha..
dah lama tak 'servis' la tu ye Mirul?

CuTeMiUt78 berkata...

~mama AA's~
hik..hik..hik.. tu la pasal..sempat bergosip2 tu.. sama la ngan Mirul.. time dia kena tu.. perut dia kempis je... :D

CuTeMiUt78 berkata...

~mummy ayu~
aaahhaakkss... Mirul tu pun baru pegang skit.. siap meronta2 tu..

CuTeMiUt78 berkata...

~j@j@ bini the rock~
tu la pasal.. dah kena 'servis' hah.. hambik.. aktif tak hingat punya..