N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

25 Feb 2011

PENDIDIKAN ANAK2 MENGIKUT ISLAM

Salam Semua

Wah.. baru sempat nak menghapdet..
eemmm yg bebenonya..ala2 kemalasan gitu a.k.a takde idea ;)
aahhhhaakksss....
memang la sejak dua tiga hari ni cam tak tau nak story mory pasal apa..
(padahal kat draft punya la byk n3 tgu que nak di publish...)
tapi tu la.. cam takde mood je..
hari dah Jumaat kan..
kejap je.. dah Jumaat..
pastu nanti dah Senin blk..;)
eemmmm okies la hari ni nak kongsi satu email yg aku terima
mengenai pendidikan anak2 mengikut syariah Islam...
eemm yelah kan.. nak membesar kan anak ni penuh dugaan dan cabarannya..
kita sebagai ibu bapa kena la kuat , tabah dan sabar tuk mendidik
anak2 menjadi org yg berguna..
meh aku kongsi kan email yg aku terima ni.. ;)



PENDIDIKAN ANAK2 MENGIKUT ISLAM

“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku anak yang terhitung dari orang-orang yang soleh!” [As-Shafaat :100]

Doa untuk anak soleh

PRAY FOR RIGHTEOUS CHILD

DOA UNTUK ANAK SOLEH

SURAH AL-BAQARAH(2) AYAT 128

رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِن ذُرِّيَّتِنَآ أُمَّةً مُّسْلِمَةً لَّكَ وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَآ إِنَّكَ أَنتَ التَّوَّابُ الرَّحِيم


Our Lord! And make us submissive unto You and of our offspring a nation submissive unto You, and show us our Manasik, and accept our repentance. Truly, You are the One Who accepts repentance, the Most Merciful.

Wahai Tuhan kami! Jadikanlah kami berdua: Orang-orang Islam (yang berserah diri) kepadaMu dan jadikanlah daripada keturunan kami: Umat Islam (yang berserah diri) kepadamu dan tunjukkanlah kepada kami syariat dan cara-cara ibadat kami dan terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani.

SURAH ALI-IMRAN AYAT 38

رَبِّ هَبْ لِى مِن لَّدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَآءِ

At that time Zakariyya invoked his Lord, saying: “O my Lord! Grant me from You, a good offspring. You are indeed the All-Hearer of invocation.”

Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) do’a permohonan”.


SURAH AS-SAAFAT AYAT 100

رَبِّ هَبْ لِى مِنَ الصَّـلِحِينِ

“My Lord! Grant me (offspring) from the righteous.”

Wahai Tuhanku, kurniakanlah kepadaku anak yang terhitung dari orang-orang yang soleh.

(Doa Nabi Ibrahim ini dimakbulkan oleh Allah SWT. Baginda mendapat anak lelaki yang soleh dan penyabar iaitu Nabi Ismail a.s)

DOA AGAR ANAK2 MENGERJAKAN SOLAT
SURAH IBRAHIM (14) AYAT 40

رَبِّ اجْعَلْنِى مُقِيمَ الصَّلوةِ وَمِن ذُرِّيَتِى رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَآءِ

“O my Lord! Make me one who performs Salah, and (also) from my offspring, our Lord! And accept my invocation.

Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.

DOA MELEMBUTKAN HATI ANAK2 YG NAKAL
SURAH TAHA AYAT 1-6

طه

1. Ta Ha

مَآ أَنَزَلْنَا عَلَيْكَ الْقُرْءَانَ لِتَشْقَى

2. We have not sent down the Qur’an unto you to cause you distress,

إِلاَّ تَذْكِرَةً لِّمَن يَخْشَى

3. But only as a Reminder to those who fear (Allah)

تَنزِيلاً مِّمَّنْ خَلَق الاٌّرْضَ وَالسَّمَـوَتِ الْعُلَى

4. A revelation from Him Who created the earth and high heavens

الرَّحْمَـنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى

5. The Most Gracious Istawa the Throne

لَهُ مَا فِي السَّمَـوَتِ وَمَا فِي الاٌّرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا وَمَا تَحْتَ الثَّرَى

6. To Him belongs all that is in the heavens and all that is on the earth, and all that is between them, and all that is under the soil

DOA AGAR DIBERI ZURIAT YG MENYEJUKKAN HATI

SURAH AL-FURQAN(25) AYAT 74


رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَجِنَا وَذُرِّيَّـتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَاماً

“Our Lord! Bestow on us from our wives and our offspring the comfort of our eyes, and make us leaders of those who have Taqwa.”

Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: Perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertakwa.

AJARKAN ANAK-ANAK DOA UNTUK IBUBAPA

SURAH IBRAHIM (14) AYAT 41

رَبَّنَا اغْفِرْ لِى وَلِوَالِدَىَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ

“Our Lord! Forgive me and my parents, and (all) the believers on the Day when the reckoning will be established.”

Wahai Tuhan kami! Berilah ampun bagiku dan bagi kedua ibu bapaku serta bagi orang-orang yang beriman, pada masa berlakunya hitungan amal dan pembalasan.

Doa agar anak2 patuh pada Allah SWT

SURAH AL-BAQARAH(2) AYAT 128

Doa agar anak2 mengerjakan Solat

SURAH IBRAHIM (14) AYAT 40-41

Doa melembutkan hati anak2 yg nakal

SURAH TAHA AYAT 1-6

Doa agar diberi zuriat yg menyejukkan hati


SURAH AL-FURQAN(25) AYAT 74



harap2 ngan email berkenaan ni dpt membantu kita untuk mendidik anak2..


p/s : tak sabo nak blk ptg ni.. maklum la Jumaat kan..
SELAMAT BERHUJUNG MINGGU TUK SEMUA... :D






6 ulasan:

Alimaz-Kembara Terasing berkata...

semoga anak2 kita menjadi anak2 yang soleh...dan solehah..

J@J@ / Bini The Rock berkata...

Salam,

eh! aku nak bagitau je nih.
Kawan aku yg duduk kat Tmn Londang.. alaa.. yg aku selalu pegi beraya rumah dia sblm pg rumah kau tu..dah meninggal Na, semalam ptg, pagi ni kebuminya kat kg kau kot (rmh mertua dia).. Isteri dia plk msh dekat ICU.
Kesian..anak kecik2 lagi tu.

Dia excident masa nak pegi keje smlm pagi.

Klu kebumi kat peserai, blh juga la TR pegi melawat. Takpelah kirim sedekah Fatihah dari jauh saje.

:(

Farra Dhelina berkata...

smga anak2 kita jdi anak yg soleh/solehah kan..aminnn

CuTeMiUt78 berkata...

alimaz~
insyllah.. semoga anak2 kita menjadi anak2 yg soleh n solehah..

CuTeMiUt78 berkata...

~j@j@ bini the rock~
a'ah ja.. memang kebumikan kat kg aku.. sebabnya bini nya org situ... kesian sgt kan.. anak2 tecit2 lagi

CuTeMiUt78 berkata...

~fara dhelina~
insyallah.. amin.. :D