N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

17 Feb 2013

COTI2 MALAYSIA : KE TELUK BATIK & PULAU PANGKOR, LUMUT, PERAK

Salam Semua
Baru berkesempatan nak menghapdet pasal percutian kami ni...
heh..heh..heh..heh... skali2 dpt coti2 cenggini..
memang seronok dapat berjalan2 

Okies kali ni story mory percutian kami masa tahun baru cina ari tu..
kebetulan dapat cuti lama skit..
so planning tahun ni.. kami bercuti ke Perak plak..
yang bebenornya plan ke Perak ni..
kakak ipar aku yang ajak... 
kebetulan dia baru dapat cucu....
tu yg dia ajak kami ikut skali....
kami kesana 3 kereta...
skali2 dapat jenjalan ramai2 seronok gak...

Perjalanan kami bermula dari Sabtu..
sehari sebelum raya cina...
pagi Sabtu tu, kami ke Redong dulu..
sebab ada majlis pertunangan anak sedara..
tahniah pada Nani.. dah jadi tunangan org...
dan bakal menjadi isteri org.. insyallah...
(gambo masa majlis pertunangan... tak dan nak upload...)
selesai majlis... kami bergegas plak ke Moakil..
ambik abg ipar yg duk tgu kami kat Moakil..
dkt2 kul 6.30 ptg gak.. baru kami bergerak ke Perak..
perjalanan dlm 6 jam gak la...
sampai di Lumut Perak lebih kurang kul 1 pagi gak la...
masing2 dah kepenatan...
apapun alhamdulilah... dah selamat sampai...
walaupun kepenatan...tak menjadi halangan my cik abg g memancing..
eemmmm kalau dah nama pun hobinya memancing...
penat memandu hilang bila pegang batang pancing tu..
ntah pukul berapa dia balik... aku pun tak pasti..

Hari pertama kami di Lumut... 
sementara my cik abg, anak sedara ngan abg ipar g sambung memancing...
aktiviti kami yg tinggal lepak2 kat umah anak sedara dlu..
sambil masak memasak...
al maklum tuan umah dlm pantang ya..
so kami la yg jd tuan rumahnya... :D
pas dah puas lepak..
petang tu baru la kami plan g mandi2 kat Teluk Batik plak...
Teluk Batik memang dekat sgt ngan rumah anak sedara tu..
perjalanan lebih kurang 15minit ngan keta...
 
 

 

aksi2 anak2 mandi kat Teluk batik..
sampai je kat Teluk Batik..
org punya la ramai..
al maklum la musim cuti kan
sampai je.. budak2 dah sibuk nak mandi laut
aku tak mandi pun... hanya jadi tukang pantau dak2 tu mandi...
selalunya ayah Mirul yg jd pemantau... tapi di sebab kan dia takde..
makanya ibu la jadi pemantau..
tu yg berendam setengah badan je...

ni plak... kakak2 ipar aku yg duk tunggu kami mandi2 kat laut..
a.k.a tolong tgk2 kan beg2 kami.. :D

lebih kurang kul 6 lebih kami kemas2 gerak blk umah anak sedara..
sebelum gerak balik.. posing2 dlu..
posing2 berbagai gaya... :D

lepas dah posing2 ramai2.. baru la gerak balik...
tapi sempat lagi posing2 kat signboard 
SELAMAT DATANG KE TELUK BATIK..
he...heh..heh...heh... tanda kenangan kami dah sampai ke Teluk Batik :D

posing2 ramai2 lagi...
kenangan bersama kakak2 ipar dan juga anak2 sedara ku.. :D

Pas tu terus gerak balik...
tapi perjalanan kami yg sepatutunya hanya 15 minit..
dah menjadi dkt 1 jam... disebabkan jalan jem...
at last kami sampai umah anak sedara tu pas maghrib dah... 
sampai rumah je... masing2 kepenatan...
so lepak2 la malam tu... tak kemana2 pun...

Hari kedua sepatutnya kami dah gerak blk Bp...
akan tetapi kami plan last minit... nak ke Pangkor plak..
dah alang2 sampai kan...
rugi plak klu tak g ke sana...
lagipun jeti Pulau Pangkor tak berapa jauh dari rumah anak sedara tu...
so masing2 sebulat suara utk ke Pulau Pangkor... :D

 pemandangan di Marina Bay jeti utk ke Pulau Pangkor...
sgt cantik..
perjalanan dari rumah anak sedara ke jeti Marina Bay lebih kurang 1/2 jam gak la...
so pas parking keta...
masing2 berkumpul.. utk membeli tiket naik feri..
tambang feri utk ke Pulau Pangkor tu 
dewasa = RM 10
kanak2 atas 4 thn = RM5..
so kami ada 12 org dewasa + 2 kanak2 atas 4thn... + 2 kanak2 bwah 4 thn...

so sementara nak tunggu feri sampai..
posing2 dlu la kat jeti Marina Bay ni..
dak Mirul posing2 mesti nak peace yo...

posing2 plak ngan ibu ayah..
kenangan di Marina Bay jeti ke Pulau Pangkor

heh..heh..heh..kenangan beramai2 lagi..
posing2 semua.... say ccchhheeeesssss :D
lebih kurang dalam 1/2 jam baru feri sampai...
ni la pertama kali my cik abg ngan Mirul naik feri..
pada mulanya cam tak yakin je..
tapi tgk diaorg rilek je naik feri..
kira ok la tu.. :D

naik feri ke Pulau Pangkor..
kami decide semua takmo duk dlm feri yg berair cond tu..
semua nak duk kat belah atas..
fresh air la konon...
nampak pemandangan laut luas... :D

heh...heh..posing2 atas feri...
kami bertiga.. 
posing2 atas feri...
baru perasan kami 3 beranak in black kaler...
aahhhhaaaakkkssss....
perjalanan feri dari Marina Bay ke jeti Pulau Pangkor..
lebih kurang dalam 20 minit gitu..
makanya sampai la kami ke Pulau Pangkor
pemandangan di jeti Pulau Pangkor..

Sampai kat jeti Pulau Pangkor tu..
ada byk van pink duk tunggu pelancong2 utk di hantar ke tmpt destinasi peranginan di Pulau Pangkor tu..
kat situ.. ada byk tmpt2 peranginan yg menarik..
ada lebih kurang 10 tmpt peranginan di Pulau Pangkor tu..
pada mulanya kami cadang nak ke Pasir Bogak..
tapi pemandu van tu kata.. Pasir Bogak ramai sgt org..
so pemandu van tu cadangkan kami ke Teluk Nipah..
kami ikut je.. janji tmpt tu menarik..
kami booking 2 van utk ke sana..
al maklum la kami ramai..
had tuk 1 van hanya 10 org je..
perjalanan dari jeti Pulau Pangkor ke Teluk Nipah tu lebih kurang 20 minit 
sampai ke Teluk Nipah tu.. 
walllaaa.... sgt2 menarik hati..
tmpt yg cantik... 
dak Mirul tgk laut.. dah tak sabar2 nak mandi..
sib baik dah salin kan baju..
so apa lagi pas letak beg bagai..
terus masuk air..berendam

belum sempat apa2.. budak2 ni dah berendam sakan... :D

 yang tak mandi2.. duduk bersantai di tepi pantai.. :D
 
Kalau dah nama pun laut kan..
aktiviti mesti la berkaitan ngan laut gak..
kat Teluk Nipah ni pun ada gak aktiviti
snorkling.. jet ski.. Banana Bot... dan macam2 lagi la..
kami decide naik bot g keliling pulau kat Pangkor ni..
ngan snorkling skali..
org kata.. sambil menyelam.. sambil tgk batu karang.. :D

ahhhhaakkksss... laki bini yg konon2nya nak g snorkling..
ni first time my cik abg naik bot.. 
so hopefully tak mabuk laut k..
cool n steady tau

posing2 sebelum naik bot utk keliling pulau.. :D
nak keliling pulau kena la sewa bot kan..
rate 1 bot tu.. = RM 80
kami kongsi2 la.. bayar.. sekepala lebih kurang rm8..
kami g 10 org.. termasuk dak Mirul gak..

posing2 dalam bot sebelum memulakan perjalanan keliling pulau..
 
okies destinasi pertama
pulau ikan paus..
heh..heh..heh.. disebabkan tak tau nama pulau tu..
tapi ada nampak tak yg aku merah kan tu..
nampak cam ikan paus kan..
tu pasal aku gelarkan pulau ikan paus..

destinasi pulau kedua..
pulau buaya + penyu..
sebabnya.. gambo atas tu.. batu yg terbentuk kat pulau tu macam buaya tgh nak naik ke darat..
yg bawah plak batu yg berbentuk penyu..
tu pasal aku gelar pulau buaya + penyu.. :D


pulau yg terakhir pulau tmpt pelancong2 yg nak snorkling
tgk batu karang..
memang cantik..
semua penumpang bot kena turun... 
tak kira la nak snorkling atau tak..
kena gak sama2 turun... so yg nak snorkling blh la duk menyelam2 kat keliling pulau tu utk tgk batu karang.. 
tapi aku tak join.. just duk tunggu diaorg yg nak snorkling je..
a.k.a malas nak berendam dlm air.. :D
lebih kurang sejam gak la duk tunggu diaorg..
baru la kami di ambil oleh pemandu bot tadi..
emmm memang menyeronokkan..
sampai kat tmpt diarog menunggu kami terus g salin baju..
org yg nak menyalin jgn cakap la..
memang ramai giler..
sib baik la aku tak ikut berendam..
kalau tak agak payah gak la nak menyalin...
so mandi2 kan dak Mirul.. salin kat situ gak..
tak yah nak susah2 bagai...
pas dah siap salin semua..
terus kemas2 n kami gerak blk..
jam menunjukkan dah pukul 4 ptg gak la..
kebetulan paras air pun dah mula pasang..
so tmpt kami tu dah mula air naik..
sebelum balik naik van utk ke jeti..
sempat gak la kami jenjalan kat Teluk Nipah tu..
saja2 tgk2 apa yg terbekenan di hati..
 pastu kami gerak ke jeti Pangkor utk naik feri balik ke Lumut..
masing2 dah kepenatan
so kali ni balik ke Lumut... kami duk kat tmpt aircond plak..
sampai je kat jeti Marina bay Lumut..
ada plak maskot2 ni..
so dak Mirul kesukaan la siap nak posing2 ngan maskot2 tu

maskot Doreamon...
sebijik cam Mirul gak..

pastu posing2 plak ngan maskot angry bird
pastu posing2 plak ngan maskot hello kitty..
tgk muka menyengih je dapat posing2 ngan maskot2 katoon tu..

Kami sampai umah anak sedara tu lebih kurang kul 6 ptg gak...
so penat... tapi enjoy..
malam tu masing2 kepenatan... so duk lepak2 je kat umah..
pagi Selasa kami baru gerak blk ke Johor..
so tu la story mory percutian kami utk thn ni..







3 ulasan:

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ berkata...

bestnyer picnic ramai²!!!
sukoooo.. =D

Has berkata...

best gak kan cuti² pangkor ni..pantai dia cantik je

NzA berkata...

lama xsinggah sini...rina sihat???
wah best3X....cuti2 Msia.
Bln 12 akak ke pangkor n lumut..ttp masa tu air kt teluk batik agak kotor akibat pembinaan sebuah jmbatan.....