N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

25 Jul 2011

Rajin Adik Rajin... Rajin Baca Buku

Salam Semua

Selamat pagi Senin...
wah.. lama plak rasanya tak menjenguk umah blues clues ni..
aaahhaakkss.. padahal.. baru seminggu..
almaklum la...sekarang ni keja dah mula ada..
sejak bermulanya system baru ni..
eemmmm tak nyempa aku nak berblog gitu...
kira bzios sgt2 la tu... :D

Pagi tadi.. g keja.. perggghhh... giler kentang punya jem..
yang menyampahnya..jem tanpa sebab plak tu...
hampeh je rasa....
baik2.. mood ok.. terus merundum jd black Monday... :(
tak skeee yg bebenornya hadapi sitausi cenggitu..
tapi nak buat camne kan.. kena gak... hadapi...
okies... utk menghilangkan rasa moody ni..
tarik nafas.... lepppppaaaasssss.... taaaarrrriiiiikkkkkkk .......leeeeppaaass...
fffffffuuuuuuuuuuhhhhhhh!!! lega skit... ;D

Okies.. utk hilangkan lagi rasa black monday ni..
hari ni nak story mory pasal dak Mirul tu...
eemmmm sapa lagi yg blh buat aku ceria..
klu bukan dia...
sekarang ni ada je soklan2... cepu emas dia..
yg kadang2 aku sendri cam hilang punca nak jawab...
cth la kan.. dia bertanya...
"Ma.. masa ma lahirkan Ayul.. Ayul keluar ikut mana erk.... ikut peruk ma erk.."
hah.. tu kira soklan cepu emas dia la...
n kena gak explain kat dia... bagi dia puas hati...
lagi soklan cepu emas dia..
"Ma... napa erk.. Ayul je takde adik... "
hah.. tu kira soklan yg diluar jangkaan gak la..
pandai menyoal tu... padahal... takde spa duk ajar dia...
makanya.. kena la ma dia ni menjawab tuk dia puas hati..
ada lagi soklan cepu emas dia...
"Ma.. ma cam dah gemuk la... dlm perut ma.. ada baby erk.."
perrrrgghhhh... cam hilang idea jap... bila dia tanya soklan tu..
bab gemuk tu.. oh..oh..oh.. dia sudah pandai menilai tu.. :D

Tu beberapa contoh soklan2 cepu emas dia...
apapun aku bersyukur sgt2 dikurniakan anak yg bijak pandai...
klu bab suruh baca buku..
setakat ni.. alhamdulilah.. tak la susah sgt..
walapun mula2 tu.. agak liat gak...
meh tgk gelagat dia bersama buku2 ABC dia..


wah.. kemain tekun tu..
padahal masa ni nak tido dah...

sambil duk tulis kat buku tu..
sambil cakap tu huruf apa...

alhamdulilah..
setakat ni.. dia skee tulis buku ABC mengikut garis putus2 tu..
walaupun agak senget benget... tapi dia tetap ikut garisan2 tu..
aku tak tlg pegang pun.. aku cuma ckap.. buat ikut garisan putus2 tu..
ok la.. dia blh ikut...at least dia faham...
syukur alhamdulilah...
bab baca plak.. dah mula kenal huruf2 tu...
klu mana2 tmpt yg ada tulisan tu...
dia mesti akan cakap...
"Ma.. tu huruf M kan.. ma.. tu huruf O kan.. Ma.. tu huruf A kan..."
hah gitu la dia... syukur2 sgt2..
so Mirul... klu Ma hantar g sekolah..takmo nangis tau..
Ayul kan dah pandai baca.. dah pandai tulis...
so kena g sekolah gak tau..
utk memantopkan minda Mirul ok sayang..
ahhhaakkss.. harapan ibu mana yg tinggi menggunung kan..
insyallah... semoga Mirul menjadi anak yg soleh.. berjaya di dunia dan akhirat...




10 ulasan:

♥♥ MoMmY MimiL ♥♥ berkata...

Rina, rajin mirul ye? my doter kalo time rajin, mmg rajin bebenor...tp lebih kpd main2 je, especially bab2 koyak buku n conteng2 dinding...

*Gud boy Mirul...ko kena rajin latih dia lagik nih rina...msti makin bijak! =)

Nida berkata...

olorrrr tomelnya soalan-soalan Mirul tu...

alimaz kembara terasing berkata...

dah sampai masanya dak mirul ni ada adik....

kakyong berkata...

amboi rajin nya menulis... tahun depan masuk sek tadika ker?

erienz berkata...

moga Mirul jadik anak yang bijak dan berjaya dunia dan akhirat...

CuTeMiUt78 berkata...

~mommy mimil~
eemmmm memang hari2 aku akan train dia... bagi rajin2.... harap2 dia akan rajin hingga la beso

CuTeMiUt78 berkata...

~nida~
comel kan... cepu mas betul kan

CuTeMiUt78 berkata...

~alimaz~
eemmmmm belum ada rezeki lagi

CuTeMiUt78 berkata...

~kak yong~
eemmm planningnya gitu la..

CuTeMiUt78 berkata...

~erienz~
insyallah... harap2 gitu la hendaknya..