N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

15 Jul 2011

Oh..!! Oh..!! Apa Kes ??

Salam Semua

Emmmm ni nak story mory pasal satu kejadian..
eemmm kejadian masa aku ada keja luar...
kejadian yg tak di sangka2...
kejadian yg kira agak memalukan gak la..
tapi bukan aku org yg terbabit dlm kejadian..
aku hanya pemerhati tak bertauliah..
nak tau apa dia story mory tu..
meh kita tgk gambo ni dlu...
sambil berstory mory ya..

eeemmm korang nampak tak..
satu cust ni...
punya penuh trolinya...
dengan segala barang2...
perrgghhhh betul2 berbelanja ni...
pada mulanya.. situasi cenggini..
skit pun tak menarik perhatian ku..
ala biasa la kan.. dah nama pun shopping complex..
dah semestinya tmpt org membeli belah gitu kan..
so takde heran la.. klu setakat org berbelanja sakan..
ada yg smpi 2,3 troli lagi...
tapi yg menarik perhatian aku..
bila mana semua barang2 tu.. dah di punch rega kat skrin..
skali cam berlaku kekecohan skit..
antara cust ngan cashier tu..
aku duk peratikan je...sebab kaunter tu dkt sgt ngan tmpt aku duduk..
aku tgk cashier tu... pegang satu kad..kad apa lagi klu bukan kad kredit..
sambil geleng2 pala...cashier nak bagi semula kad tu..
tapi cust tu suruh gak cashier ni swipe lagi..
ngan muka yg serba salah..
si cashier ni swipe la lagi kad tu..
sampai 4X okey...agaknya still decline
setahu aku la.. kad tu klu decline tak blh swipe sampai 4X..
tapi tak tau la.. kes cust ni...
tapi selepas 4X swipe.. still tak blh gak..
makanya.. berubah la muka cust tu..

eemmm pastu.. kelam kabut la dia buat call..
lama gak situasi tu.. dlm 1 jam gak la..
dia duk call... tak pasti la call sapa...
dan penyudahnya... barang2 yg dah punch tadi ni kira cancel la..
di punggahkan semula... dan dia hanya ambil barang2 penting je...
dari penuh satu troli.. hanya tinggal 2, 3 beg plastik je...
bayar cash... klu tak silap aku..
rega kat skrin masa dia nak bayar guna kad kredit tu.. lebih kurang rm500++
bila dah di kurang kan barang yg dia nak beli..rega kat skrin tu.. tak smpi pun rm50
dan dia terus berlalu dari situ..
barang2 yg tk jadi ambik tu.. masuk lagi 1 troli n pulangkan semula kedalam..
mungkin cust tu.. malu gak ngan situasi tu...
sib baik masa tu tak berapa ramai org..
klu tak.. emmm ntah le..
klu aku la... memang confirm2 malu giler weeii...


Moral of story...
**jangan la ingat bila ada kad kredit.. blh guna ske2 hati...
** beli la ikut kemampuan..jangan ikut nafsu semata
** klu ada kad kredit tu.. pastikan ok.. tak over limit or declined ke apa ke..
** rasanya lagi bagus guna cash je, klu nak beli apa2....senang kan.. :D

okies tu je..





19 ulasan:

atty's berkata...

Nasib le kty mmg tak guna cc..guna cash je..ada duit berbelanja..takde duk umah senyap2.

IdaShah WC berkata...

keburukan kredit kad tulah berbelanja sesuka hati klu takde displin

camne boleh tak perasan kan dah over limit ni mesti bantai kaw2 punya hehehe

CuTeMiUt78 berkata...

~kty~
yup betul tu kty.. takde duit.. duk umah diam2....

CuTeMiUt78 berkata...

~idashah~
ha'ah tu la pasal... tak teragak2 gitu kan.. ikut skee je nak swipe..swipe.. n swipe...

NzA berkata...

Malu besar dan tramat besar...kalau akak la disituasi camtu, rasa nk je menyorok dlm beg plastik tu.....

Yan berkata...

even sblum ni suami pakai kredit kad.. tp idakla belanja sampai beratus2.. ish ish..

Nida berkata...

sebab tu ler cik hubby tak kasi Nida guna kad kredit.. agaknya takut gini ler jadinya..huhu

♥♥ MoMmY MimiL ♥♥ berkata...

Rina, lamanye ko dok memerhati dia..smpi dekat sejam..gigih btol...hehe..

**aku pun kalo nk guna kad kredit, aku akan pastikn cash money aku cukup dgn jumlah belian...takut kejadian camni terjadik...hehe..

Mama AA's berkata...

uish malu tahap gaban ni... mau beli topeng doraemon tutup muka hehe. ni kes x bayar la ni smpai over limit wahaha...

erienz berkata...

nasib baik guna cash....mmg x pernah ada kad kredit pun...jadik kena pandai2 berbelanja...

situasi mcm tu mmg memalukan....huhuhu...

♥♥ MoMmY MimiL ♥♥ berkata...

Aiksss! komen aku x masuk ke ari tuh?

Apa2 pun nk komen skali lagik...hehehe...

**Aku pun slalu guna kad kredit, tp aku akan pastikn jumlah cash aku sama cukup dgn jumlah belian...hehehe...

CuTeMiUt78 berkata...

~nza~
eemmm sama la kak.. klu kita bukan setakat nak nyorok dlm beg plastik.. klu blh siap nak masuk dlm kotak..

CuTeMiUt78 berkata...

~yan~
emmm beringat sebelum kena kan... akak serik pakai kad kredit..

CuTeMiUt78 berkata...

~nida~
eemm baik guna cash je kan..

CuTeMiUt78 berkata...

~mommy mimil~
aahhaakkss... giler gigih kan.. mana taknya.. dkt sgt ngan tmpt aku duduk.. tu yg sempat snap gambo semua..

CuTeMiUt78 berkata...

~mama aa's~
emmm betul..betul... tahap gaban punya malu ni.. klu blh jd doremon blh masuk dlm poket ajaib ;D

CuTeMiUt78 berkata...

~erienz~
yup betul..betul..betul..

CuTeMiUt78 berkata...

~mommy mimil~
oh..oh.. masuk2.. cuma lmbt di aprrovekan.. ;D

emmm tu la klu guna kad kredit ni.. kena sentiasa beringat2 kan..

Cik Wanie Ghani berkata...

uish itulah bahayanya bila menggunakan KK nie,
takut jadi kes mcm nielah,
hihihihihihi...

baiklah guna cash,
senang:)