N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

2 Feb 2012

Aktiviti Coti CNY Episod 3 : SEMPAT LAGI KE MELAKA

Salam Semua

Okies sambung lagi... story mory coti2 CNY...
org lain dah perabih story mory pasal coti2 kan..
aku masih lagi duk story mory pasal coti
padahal takde la panjang sgt story mory coti2 tu..
saja je skeee buat panjang2.. ;D

Okies kali ni nak story mory pas kami blk dari PD tu..
memandangkan masa check out dari hotel kul 12 tghari..
so tak la planning nak blk umah terus..
mood berjalan tu masih ada gitu kan..
tapi tak planning pun nak kemana2...
dah alang2 blk ikut highway..
singgah jap kat R&R Ayer Keroh...
nak makan cam tak berapa lapo lagi..
so duk rehat2 n solat jap kat situ..
kat situ terkeluarnya idea
jom g zoo Melaka...
zoo Melaka tu pun tak jauh dari R&R kan..
tu yg terus singgah ke Melaka...
smpi kat zoo tu..dlm kul 2 lebih gak kot..
lupa plak masa tu..
org blh dikatakan masih ramai gak la..
tapi tak la berapa sesak...
kalau tak silap aku..
ni kali kedua kami g zoo Melaka bwa budak Mirul tu..
mula2 dlu.. time dia umur 9 bulan klu tak silap aku..
masa tu.. dia tak tau apa2 lagi..
cuma tgk2 je binatang2 tu..
tapi kali ni g.. dia dah beso..
dah kenal binatang2 kat situ..
tu yg dia teruja sgt2...

sekarang ni parking keta pun kena bayo..
RM2 plak tu.. kira ok la..
berjaga.. dkt ngan dataran Ayer Keroh tu..
masa turun dari keta tu..
kat padang dataran tu.. ada la nampak helikopter..
tgk kat kain rentang berhampiran parking keta tu..
helikopter tu blh naik.. ngan rega RM 60/pack..
emmm rasa cam teringin nak naik plak..
tapi my cik abg takut la plak katanya.. aahhaaakkss..
ni camne ni.. klu planning nak jalan jauh naik kapal terbang..
sure tak nak punya.. ;D
so tgk je la helikopter tu dari jauh..
kami meneruskan misi..
ceh.. misi la plak..
meneruskan menapak ke pintu masuk zoo..
tiketnya..

hah tu dia..
DEWASA = RM 10
KANAK2 5 THN KEATAS = RM 4
punya jauh beza kan..
klu tak silap aku.. dlu masa masuk sini..
tiket dewasa RM 5 ke.. RM 8 ke..
kanak2 5 thn keatas RM 2 klu tak silap aku..
bawah dari 5 thn free...
sekarang ni.. makin mahal plak rasanya...
demi nak puaskan hati anak kan,..
bayo gak la....


macam2 posing Mirul kan..
masa ni kat dlm zoo dah..
skarang ni klu posing....peace tu mesti tak tinggal punya..


ni begambo ngan pony
anak kuda padi..
siap Mirul kata..
eh..eh.. sama la cam pony ayul..
(aahhaakss.. maksud dia tu.. sama cam kat dlm buku haiwan dia..buku feveret dia )

Mula2 ingat nak jalan je la pusing2 kat zoo tu..
tapi cam tak larat plak nak menghabiskan satu zoo tu..
so decide kita naik tram je la..
apa tu.. ala2 cam ketapi dlm zoo tu..

ok rega tiketnya
RM 3 utk org dewasa ya..
kanak2 cam Mirul free..
bayo lagi.. ingat kot la.. free gak..
ate dah la tiket masuk RM 1o kan..
so ingat klu naik tram tu.. tak bayo la..
tapi jangkaan meleset sama sekali..

hah.. muka2 yg berkilat naik tram..
(abaikan muka aku yg bambam tu.. ;D )

perjalan naik tram mengambil masa dlm 45 minit gak la..
memang pusing satu zoo tu..
puas tgk binatang2 kat dlm tu..
ada gajah.. zirafah.. macam2 binatang lagi..
yg sempat snap ni ha
gambo binatang yg jarang kita tgk kat luar melain kan di dalam zoo je n tv je

tau apa binatang apa ni..
hah ni spesis lembu..
tapi jarang terdapat di M'sia ni..
beso gabak kan...
tanduk dia kalah tanduk gajah kot

okies binatang lain plak

hah korang tau binatang apa ni..??
aku pun tak tau nama binatang ni..
tapi kat situ tulis nama scientifiknya

CAPYBARA..
eemmm apa tu..
lebih kurang cam spesi tapir tu ha..
jarang nampak kan binatang ni..
rasanya hanya terdapat kat zoo Melaka ni je kot..
agak la...

ni plak.. for sure korang tau kan..
Merak kayangan..
aahhaakkss.. merak kayangan gitu..
merak ni duk satu tmpt ngan kancil..
klu korang perasan gambo atas tu..
ada satu cam pondok kecil..
kat dlm pondok tu.. ada sang kancil tgh duk berehat2 gitu..
merak tu.. memang sgt2 cantik..
klu dia kembangkan ekornya aku rasa lagi cantik kot..

Dak Mirul sgt2 teruja tgk binatang2 tu.. real dpn mata dia..
sibuk mulut dia berceloteh tanya itu dan ini..
almaklum la.. sekarang ni kan dia dah sekolah...
so macam2 benda la dia tanya..
klu dlu masa g.. tak la sekecoh sekarang..
nama pun dah membesarkan..

Okies pas dah puas pusing2 zoo..
sempat la dak Mirul main2 jap kat tmn permainan kat situ..
dah puas main.. baru la kami gerak blk..
masa ni baru terasa laponya..
so decide g cari makan2..
tak singgah kat mana2 pun..
ingat nak cari makan je...
jumpa satu tmpt makan kat area Melaka gak la..
so menu nya
-NASI PUTIH
-TOMYAM AYAM
-TELUR DADAR
-BURUNG PUYUH GORENG
-AIR JUS EPAL (3 BERANAK)
senang kan.. malas nak order lain2 menu..
sebab masing2 dah kebulur.. aaahhaakkss..
dah kenyang baru la gerak blk umah...
kami smpi umah dkt kul 9 mlm gak la..
sebab blk tu.. saja my cik abg ikut jln lama..
tak decide nak ikut highway tu..
almaklum la.. Melaka tu dah kira dkt ngan area Muar kan..
so takyah nak membazir byr tol.. ;D

Selesai sudah story mory coti2 CNY..
pergh.. taip laju2 ni.. nak perabih kan citer..



22 ulasan:

azzey berkata...

BLOM BERKESEMPATAN JLN2 KE MELAKA...

NzA berkata...

zoo melaka mmg best.....

Cik Rose Cute berkata...

follow sini...

Neeza.Areef berkata...

nk g zoo yg mlm plak

nasazfrog... berkata...

kalau kat melaka ni mmg banyak tempat nak berjalan,,, 1 hari pun tak cukup.. kan..kan..kan..

atty's berkata...

kty rasa 2 thn lps last kty masuk zoo melaka tp malam..ada satu tmpt kt dlm zoo yg dia awet binatang tu..kty suka masuk ada boya besar

tp kty masuk nightzoo..jdik trennya percuma..tp malam tak nampak apo pun..hihihhii

Reena berkata...

Kita pun last year pergi Zoo Melaka ni, saje bawak 3 orang budak kecik jalan-jalan. Tapi sebab pergi dah pukul 5:00 ptg... Jangankan tram... binatang pun tak nampak.. Agaknya dorang tidur kot... Hehe...

Hye kak, lama tak jenguk akak... Ingat saya lagik tak ni? Hehe

kakyong berkata...

bestnya mirul dpt g zoo yer..

kakyong ni belum kesampaian hajat nak bawa anak2 pergi zoo taiping..

YaYaNsMuM berkata...

comel betul ur son posing ngan pony tue..(^_^) salam perkenalan from yayansmum.

CuTeMiUt78 berkata...

~azzey~
jom jlan2 ke melaka

CuTeMiUt78 berkata...

~nza~
yup betul la kak

CuTeMiUt78 berkata...

~cik rose cute~
i follow to

CuTeMiUt78 berkata...

~neeza~
tu la cam teringin nak tgk suasana zoo malam plak.. agak2 nampak tak binatang2 tu

CuTeMiUt78 berkata...

~nasazfrog~
yup2.. betul

CuTeMiUt78 berkata...

~kty~
oh ya ke kak.. baru planning nak g zoo mlm plak

CuTeMiUt78 berkata...

~reena ~
hai dik.. lama tak jengah sini..
eemmm agak sebab dah ptg kan.. tu yg binatang dah penat nak posing2

CuTeMiUt78 berkata...

~kak yong~
hik..hik..hik.. tu je zoo yg sempat kami nak g kak

CuTeMiUt78 berkata...

~yayans mum~
salam perkenalan.. aaahhaakkss.. tomei2

Mak Su berkata...

seriaunya tengok tanduk lembu tu.... minggu ni cuti panjang lagi

ct rahani berkata...

bestnya gi zoo melaka.. x penah lg bwk anak2 gi sana.. last pegi masa zaman belajar lebih 10 thn yg lepas.. masa tu tiket masuk baru rm2 kot.. hehe..

CuTeMiUt78 berkata...

~mak su~
aah maksu.. beso betul

CuTeMiUt78 berkata...

~ct rahani~
g la.. best bawa anak2... cam2 binatang yg tak pernah tgk ada kat sana