N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

12 Sep 2011

Jalan2... Raya Ke 3 dan 4...

Salam Semua...

Slamat hari senin...
heh..heh..heh.. black monday ke..??
eemm aku.. cam biasa je.. nak kata black tu.. tak kot..
rasanya cam ada yellow.. orange.... monday gitu..
eh ada ke yellow orange monday.. ??

Okies story mory hari ni...??
eemmm masih ada saki baki lagi story mory pasal raya..
so sambung story mory la ya..

Raya ke3.. turn kaum2 ibu plak bara'an a.k.a marhaban
thn ni kan aku cipta sejarah kg...
aku la satu2nya kaum ibu yg berbasikal ketika bara'an hari tu..
aahhaakkss.. gigih aku nak menghabiskan sekg hanya dgn berbasikal..
kononnya.. nak excercise la kan..
ate badan dah gemukz weeiiii..

thn ni plak.. aku rasa bara'an perempuan agak cepat skit settle dari thn lepas..
korang nak tau tak..nak menghabiskan 80 buah umah kat kg tu..
ambil masa 1 hari suntuk tau..
tapi kami kaum2 ibu ni.. blh menghabiskan bara'an tak smpi satu hari pun..
mana tak cepatnya.. klu sebuah rumah tu.. bacaan marhabannya.. tak smpi 15 minit..
marhaban mana yg penting... pastu minum skit air.. makan la kuih skit..
terus gerak kerumah berikutnya..
melainkan klu umah ada yg menyediakan makanan berat..
hah tu ambik masa lama skit la...
kali ni pun bara'an smpi kat umah kami belum ada kul 12 tghari pun..
dlm 11 lebih dah settle umah kami..

Hik..hik..hik..hik.. yg aku plak..
pagi2 semangat la berbasikal..
tapi bila smpi tghari.. adddooiii la..
rasa cam tak larat sudah..
camne tu.. hangat2 tahi ayam je la ko ni rina.. aahhaakksss...
sudahnya.. aku bonceng moto je ngan kakak ipar aku..
utk menghabiskan sesi bara'an tu..
dan akhirnya misi menghabiskan bara'an sebelum masuk waktu Asar telah berjaya..
heh..heh..heh..heh.. giler kentang punya marhaban thn ni..

Blk dari bara'an.. duk lepak2 jap...
ptgnya duk gerak plak hantar kakak ipar aku blk pt. Yusof, kat Muar..
dah alang2 hantar dia.. terus beraya skali la kan..
senang.. takyah nak dtg ulang skali lagi tuk beraya..
smpi umah kakak ipar aku tu.. dah nak maghrib gak la..
mana taknya.. sempat lagi singgah pasar..
smpi2 je.. solat maghrib dulu..
pastu lepak2 layan kuih raya..
baru makan2.. pastu lepak2 lagi..
at last yg kata nak blk cepat.. dkt kul 10 lebih gak baru nak gerak blk umah..

Raya ke 4 plak..
sesi berjalan2 beraya ke Felda2 plak..
ate aku ni ada 2 kakak ipar yg duk Felda..
so sementara masih belum keja minggu tu..
kami pulun bagi habis beraya kerumah adik beradik my cik abg..
klu dah keja.. dah takde feel raya tu..
so raya ke 4.. kami beraya ke Felda Redong, dan Felda Moakil di Segamat..

amboi kemain lagi anak bujang sorang ni..
bergaya sakan ngan baju raya erk..
ambil gambo siap peace tu..
tapi awatnya muka masam mencuka je tu..

ewah2.. berposing2 3 beranak dlm keta..
oopsss... jgn persoalkan ketembamam ku itu..
memang skarang ni berat naik dah ni..
ni posing2 dlm keta masa nak g Felda Redong ngan Felda Moakil tu la..
smpi umah kakak ipar aku yg sulung kat Felda Redong tu..
hujan lebat btl.. siap kami blh lepak2 dlu dlm keta..
padahal dah smpi depan pintu umah kakak ipar aku tu.. :D
smpi umah dia.. lepak2... mkn2.. lepak2.. gossip2.. heh..heh..heh..
dh dkt kul 6 ptg baru gerak g umah kakak ipar aku yg no2 plak..
kat Felda Moakil...
smpi sana.. solat maghrib.. pastu lepak2 lagi..
makan2 kuih raya.. makan2 nasi..
mana la aku tak bam..bam kan.. asyik la.. makan.. makan.. makan.. dan makan..
klu ikutkan rasa hati cam takmo blk umah plak..
sebab dah kekenyangan.. mata dah ngantuk..
tapi my cik abg kena keja plak pada keesokkan harinya..
so kena gak la blk mlm tu..
smpi umah dh dkt kul 12 lebih gak la..
so habis sudah sesi beraya kerumah adik beradik,..
emmm mungkin pas ni planning beraya umah kengkawan plak..
ada sesapa nak jemput aku makan2 lagi..?
heh..heh..heh.. sesi nak menggemukkan diri plak ni.. :D



4 ulasan:

J@J@ / Bini The Rock berkata...

HoHHH???
80 rumah..abes dlm masa sehari jerk??
sblm asar dah abes..???

wowww!!!

kg aku ni ha yg jumlahnya separuh dr bilangan rumah kat kg kau..sehari setengah wok nak ngabeskan bara'an..aduhaii!!

hari sabtu..1 hari. Turn rumah aku kena pukul 3pm.
Hari ahad setengahari..ptg pulak tu..! dah serupa la jgk mcm sehari jgk kan wlau stgahri aje ye tak??

meleceh tau.

Tak pepasal la kan cuti raya seminggu tp kena tolak 3 hari sbb dok merap kat rumah je tak kemana2.

Nida berkata...

Salam Rina..

Lal diriku tak dengar perkataan bara'an... syokkan bila dapat kunjung mengunjung rumah saudara :)

CuTeMiUt78 berkata...

~jaja bini the rock~
aah ja.. memang super duper express aku ckp ko.. giler kentang punya laju.. keteapi pun kalah... :D

CuTeMiUt78 berkata...

~nida~
hik..hik..hik.. ni dah dgr kan