N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

9 Sep 2011

Jalan2... Makan2... Raya2

Salam Semua

Heh..heh..heh.. jangan boring aaarrr..
blog ni masih lagi bercerita pasal raya..
aahhhaakksss... giler kentang punya raya... :D

Okies utk citer raya pertama habis sudah..
sempat la menghabiskan kunjung mengunjungi umah sedara2 belah ayah aku kat JB
belah mak aku.. nun jauh kat KL..
so takde la sesi kunjung mengunjung kebelah mak aku..

Raya kedua.. pagi2 lagi kami dah kena gerak blk BP..
sebabnya.. my cik abg nak join Bara'an a.k.a Marhaban kg..
dah 2 thn dia tak join kan.. ate.. masa raya yg lepas2 tu.. beraya kat JB..
tak dan la nak join kan..
so thn ni.. kena wajib join.. karang tak pasal2 kena pulau dek org kg plak..
utk pengetahuan korang.. bara'an kg aku tu memang cepat wokeh..
raya pertama khas tuk kaum muda belia..
raya kedua khas utk kaum lelaki yg dah jd bapak2 ni hah..
raya ketiga plak.. khas utk kaum ibu2 plak...
senang buat awal2 gitu..
kg tu.. ada 3 bahagian..
bahagian dpn (baruh), bahagian tgh, bahagian hujung (darat)
cam umah kami ni kategori di bahagian tgh..
so group bara'an tu hanya kategori bahagian tgh kg je..
ada lebih kurang 80 buah rumah
tu baru bahagian tgh.. blm lagi sekg.. klu sekg.. mau dkt 200 rumah

So seawal 9.30 pagi kami dah gerak blk BP..
bajet2 sampai kg.. org Bara'an belum smpi umah la kan..
sib baik abg ipar kata...masa kami bertolak dari Jb tu.. baru nak mula Bara'an
so sempat la smpi umah ni...ahhaakss..
jln pun masih lengang lagi.. siap blh golek2 gitu..
makanya lancar je la perjalanan kami..
smpi umah dlm kul 10.45 gitu.. kira ekspress gak la kan..
my cik abg trus capai moto.. terus g ikut bara'an..
aku plak.. bila dah blk umah.. salin baju..
maka menjalankan dobi plak.. :D
umah.. kakak ipar aku dah duk standby tuk org bara'an nanti..

Dlm kul 12 lebih gitu.. org bara'an baru smpi umah..
kat kg ni.. tak perlu makan berat2 pun dah ok..
setakat selawat ke atas nabi...
pastu.. marahaban lebih kurang.. bersalaman..
minum air seteguk dua... terus jalan kerumah lain plak..
thn ni pun si dak Mirul nak plak ikut ayah dia g bara'an..
klu thn2 sudah.. takdenya la...
smpi dkt setengah kg gak dia ikut..
dlm kul 4 ptg.. baru blk...dah penat katanya..
byk dpt jajan... ngan duit raya gak.. heh...heh..heh..
bara'an tuk lelaki thn ni habis dkt2 kul 6 ptg gak la..
yelah.. 80 buah rumah nak kena habiskan marhaban
alhamdulilah.. selesai sudah..
so siang raya kedua tu.. takde la planning nak beraya..
my cik abg pun dah kepenatan marhaban kan..

Malamnya plak.. baru la planning beraya kerumah adik beradik my cik abg..
dah jadi kebiasaan gitu kan..
raya kedua tu.. memang2 akan beraya umah adik beradik lelaki my cik abg..
almaklum la.. adik beradik lelaki je yg duk dkt2..
yg perempuan2.. jauh skit dari kaw BP
n kami akan berkonvoi2 g satu rumah ke satu rumah..
mula2 kami g umah abg ipar aku kat Pt. Lapis Mahang, Bp.
abg ipar aku ni abg lelaki sulung..anak no 3, dlm adik beradik
duk makan2.. borak2.. bermaafan..
pastu gerak plak g umah abg ipar aku yg kedua kat Senggarang
abg ipar yg kat Senggarang tu anak no.4 dlm adik beradik
pun duk makan2.. borak2..

ahhhaakkss.. sambil makan2.. sambil posing2..
biras aku masak mee hoon sup kaw punya..


jemput makan semua..
oh..oh.. dak Mirul dah tk blh nak bersila ke nak..


hah.. tu la situasi masa sesi makan2..
bila dah kumpul ramai2.. duduk la mana ada kosong ya..

yg baju oren tu.. anak sedara my cik abg..
sempat lagi pose...
pastu bila dah kekenyangan..
gerak plak kerumah abg ipar aku
kat Pt. Salleh, Bp
ni abg ipar aku yg no 5 dlm adik beradik
smpi umah abg ipar ku tu dah dkt kul 11 mlm gak la..
perut dah kekenyangan kan..
so masa kat umah abg ipar aku ni
masing2 dah nampak bantal je.. :D
so duk lepak2 dulu...

anak2 sedara lepak2 dlu..
sambil posing2 raya gitu..
anak aku..?? eemm sibuk duk main bunga api kat luar..
tak kisah pun org nak makan ke.. posing2 ke.. apa ke..


hah.. yg dua org ni..
baju oren ngan yg baju putih tu adik beradik..
ni kira pangkat cucu sedara ngan aku..
jgn tak tau.. aku adalah nenek muda ya.. ;D


yg ni anak kakak ipar yg duk serumah ngan aku..
masa ni.. masing2 sibuk makan kuih dlu..
sementara nak menurunkan makanan dlm perut..
pastu baru continue makan berat..
biras aku ni pun masak mee hoon gak..
kak ida ngan kak ila pakat2 nak masak menu sama erk.. ;D
so mlm tu.. kami kekenyangan mkn mee hoon sup..
dlm kul 1 pagi baru kami gerak blk ke destinasi masing2...
padahalnya beraya 3 umah je..
tapi klu dah satu rumah tu.. duk nya bukan setakat 15 minit..
mau dkt berjam2.. mana la tak blk umah kul 1 pagi.. ;D
takpe.. ate raya kan..

4 ulasan:

ct rahani berkata...

x pe kak.. raya setahun sekali.. raya smpai subuh pun x pe.. hehe..

eis berkata...

meriahnya..seronoknya.. :)
selamat hari raya utk tuan blog sekeluarga.

CuTeMiUt78 berkata...

~ct rahani~
aah.. gitu la kan... nama pun raya..

CuTeMiUt78 berkata...

~eis~
slamat hari raya.. eis