N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

9 Dis 2011

Hobi My Cik Abg... G Mancing.. Hasilnya... Lumayan !!!!

Salam Semua

Sekarang ni kan my cik abg excited ngan hobi dia...
apalagi klu bukan g mancing...
tapi bukan mancing laut.. mancing ikan air tawar...
memang tgh kemaruk bebenor sekarang ni..
pantang ada cuti.. mesti2 g mancing..
kadang2 tu.. geram gak la..
sian kat kami ni ha.. duk je kat umah klu time cuti2 tu..
nak plan g jenjalan pun tak blh dah..
tu kadang klu dia tak g mancing... kami pulun ajak dia g jenjalan gak.. :D
jahatkan bini dia... hik..hik..hik..

Walaupun geram n kadang tu smpi merajuk dibuatnya..
tapi terubat gak la rajuk tu klu setiap kali dia blk dari mancing
tak pernahnya blk ngan tangan kosong...
pasti akan membawa hasil yg agak lumayan gak la...
cam baru2 ni dia g mancing kat area2 empangan bekok tu hah..
blk umah dgn tersenyum lebor tunjuk bawa beso gabak punya ikan...
meh tgk gambo kat bawah ni.. beso mana ikan yg dia bawa tu


hah tgk tu... separuh dari Mirul tau size ikan tu..
mulanya dak Mirul cam takut2 gak nak posing kat ikan tu...
sebab beso sgt2...


kali kedua baru ok nak bergambo..
korang nak tau ikan apa tu...
eemmm my cik abg kata tu ikan Belida...
besar yg amat...
ikan ni spesis cam ikan lampam gak..
banyak duri / tulangnya...
masa baru2 dpt tu my cik abg suruh masak asam pedas..
lauk feveret dia..
aku ni bukan reti sgt nak siang ikan beso2 ni..
so keja siang menyiang tu.. my cik abg yg buat..
siap potong byk bhgn..
blh smpi 5 kali masak sekor ikan tu je...
pergghhh kiranya memang puas hati la...

Citer pasal ikan yg di pancing my cik abg ni..
klu setakat tuk buat lauk kami anak beranak..
dah tak yah beli ikan kat pasar dah...
melambak2 dlm peti sejuk ngan ikan2 yg my cik abg pancing..
cam aku kata tadi... my cik abg ni.. tgn dia sejuk..
bab mancing2 ni... asyik dpt je..
bukan sikit tau.. ada pernah dpt ikan lampam, talapia smpi berkilo2 gitu..
cam org g menjala la plak...
tapi dia tak guna jala.. dia guna batang pancing je...
bab batang pancing plak.. koleksi batang pancing tu blh dikatakan ada dlm 7 ke 8 batang gak la
so tak heran la... klu dia mancing dpt byk ikan...
tapi tu la... walaupun ikan air tawar ni melambak2...
kakak ipar yg duk serumah ngan aku tu bukan makan ikan air tawar ni..
so klu masak ikan tu.. nak tak nak kena gak beli ikan lain tuk dia sorang makan..
kesian plak kan.. karang tak makan plak.. ;D
apapun sekarang ni aku tak kisah dah.. dgn hobi my cik abg aku tu..
siap tumpang seronok plak klu dia dpt ikan byk2... :D
walaupun hanya sekadar ikan air tawar..


6 ulasan:

mama tims berkata...

klu hubby mmg dah minat mancing..mmg tak blh halang dah..kena saba jelahkan..

Nida berkata...

mak uih... lebih besar dari Mirul...

J@J@ / Bini The Rock berkata...

nampak ikan belida tu teringat 'arwah' belida yg aku bela, mati time hari raya pertama 2009...

sob sob sob!

CuTeMiUt78 berkata...

~mama tims~
yup betul tu...

CuTeMiUt78 berkata...

~nida~
a'ah.. separuh dari Mirul.. tu la ikan terbesar yg pernah dia dpt

CuTeMiUt78 berkata...

~j@j@ bini the rock~
oh ya ke... ko pernah bela erk.. yg laki aku dpt aritu.. dah mati awal2 dah.. tu yg jadi lauk tu ;D