N3 Contest d Cutemiut78

Kepada sesapa yg ternampak no2 * 220407 * 270878 * 291076 * yg tertera di side bar pengunjung di blog ni sila print screen dan hantarkan email ke maizaazrina@gmail.com utk penebusan hadiah misteri.. :D

22 Mac 2013

MAJLIS KSYUKURAN DAN BESDAY : MOAKIL 2013

Salam Semua

Story mory pasal majlis kesyukuran merangkap majlis potong jambul
kat umah kakak ipar aku kat Felda Moakil..
al kisah 2 minggu lepas...
tapi cam biasa la kan.. baru sempat nak menghapdet bagai...
majlis berjalan dengan lancar..
alhamdulilah semua dah selesai...

Kakak ipar aku ni kebetulan ada kenduri yasinan
so buat la skali majlis sambut cucu baru n potong jambul skali..

hah tu dia suasana masa majlis marhaban 
dan potong jambul baby..
ni cucu ketiga kakak ipar aku tu..
Mohammad Dhani namanya.. baby yg cute n tomey...
pas habis org marhaban..
ada plak sesi mengutip gula2..
heh..heh..heh..
bab ni... bukan setakat budak2... mak budak pun join skali...
 
gambo atas... masa sesi kutip gula2...
dak Mirul ya..ya je... duk kutip.. padahal.. ibu dia yg terlebih kutip.. :D
gambo bawah tu.. pas sesi kutip gula2.. dak Mirul duk layan main lukis2 plak... 

situasi di belakang tabir..
heh..heh..heh... org2 dapur..
yg terdiri dari kalangan adik beradik je pun...

yang ni plak... kambing Mirul.. :D
dah alang2 kakak ipar aku buat majlis cukur jambul kan...
so kami duk tumpang buat majlis aqiqah dak Mirul..
kambing masak beriani yg maveles...
abg ipar aku yg masak..
memang licin dibuatnya..
yg tak makan kambing pun jd makan... di sebabkan kelazatannya...

Pas habis majlis cukur jambul tu..
anak sedara aku buat plak majlis sambutan hari jadi anaknya..
kebetulan jatuh pada bulan yg sama..
dua kek dari Rahsia Resipi
hah tu dia... dua cucu sedara aku yg sambut besday pada bulan yg sama..
Damia dan Mira..

para tetamu dari kalangan kami adik beradik je pun..
senang... kan.. tak yah nak panggil ramai2..
adik beradik je dah penuh rumah.. :D





 

17 Mac 2013

Majlis Sambutan Maulidur Rasul 2013 : Kg. Parit Sempadan

Salam Semua

Story mory terkini..
Majlis Sambutan Maulidur Rasul Kg. Parit Sempadan..
telah pun selesai dengan jayanya.. alhamdulilah..
majlis berlangsung pada 17 March 2013
jam 8.30 pagi hingga 12 tghari..

 
seperti tahun2 yg lepas..
majlis Maulidur Rasul kt kg ni memang disambut ngan meriah...
tahun ni penceramah jemputan
adalah amat terkenal..
Ustaz Fakhrul namanya kalau tak silap aku..
Imam Muda musim kedua :D

Sebelum mendengar ceramah dari Ustaz Imam Muda..
para hadirin kusyuk mendengar bacaan2 surah Al- Quran dari anak2 kg tu gak..
selepas selesai bacaan Al-Quran.. majlis diteruskan dengan bacaan Berzanzi..
juga dari kalangan budak2 belia kg...

selepas habis bacaan berzanzi dan marhaban..
acara diteruskan lagi dengan persembahan nasyid solo adik ni
kalau tahun lepas.. nasyid di persembahkan oleh kumpulan kanak2 dari Sek Parit Bingan..
tahun ni... hanya adik ni seorang yg membuat persembahan nasyid
sgt2 menyentuh jiwa... walaupun hanya dia seorang..
tapi kata2 yg dinyanyikan itu.. amat mendalam maksudnya..
mendayu2 suaranya... hingga terpesona jadinya..

para hadirin... sedang kusyuk menikmati persembahan nasyid solo tu..
semua hadirin terdiri dari kalangan org2 kg gak...
biasa la kan... sapa lagi kalau bukan org2 kg gak yg meraikan majlis ni..

setelah habis semua persembahan.. baru la Uztaz Imam Muda..
memulakan kata2... dan seterusnya berceramah di hadapan hadirin2 semua..
kata2 uztaz didalam ceramah thn ni.. memang bagus.. dan amat sesuai bagi semua yg datang mendengar..

puan rumah cutemiut sempat gak berposing2 ngan dak Mirul yg dah kepenatan berlari sana sini..
heh..heh..heh..heh..

Di penghujung majlis... para hadirin di jamu dengan nasi beriani yg maveles..
dan makan beramai2 di dalam dulang2 yg telah tersedia..
sgt2 sedap.... lauk pauk yg byk..
ada AYAM MASAK KICAP + KAMBING BERIANI + LANDAK RENDANG + DAGING KURMA
heh..heh..heh.. semua daging2 belako... makanya bertambah2 la kalori badan ni hah.. :D
n3 pendek tapi padat... :D


p/s: heh..heh..heh.. jgn pelik pasal Landak masak rendang tu... memang sedap tau.. skali rasa.. smpi nak menjilat jari...





 

8 Mac 2013

N3 PERTAMA DI BULAN MARCH : ALKISAH DAK MIRUL

Salam Semua

Tok..tok..tok.. assalammualaikum 
lama tak menjengah umah blues clues ni..
almaklum la.. tuan umah bz yg amat..
tak menyempat dah nak menghapdet..
semangat yg berkobar2 nak menghapdet..
tapi tak berkesempatan..
 ni dah masuk bulan March..
kejap je.. pejam celik dah bertukar bulan dah
kalau tgk n3 yg aku hapdet utk thn ni..\blh dikira satu dua je n3..
emmm sian umah blues clues ni...
dah tak byk story mory dah..
maaf la ya pengunjung2 sekalian..
tak sempat nak hapdet story mory terkini..

Okies la takyah nak membebel2 panjang2..
kali ni nak story mory pasal dak Mirul..
sejak sekolah Pra ni..
alhamdulilah.. perkembangan dia semakin meningkat..
sekarang ni setiap kali buat keja sekolah..
bersemangat betul..
skee tgk.. klu dia membaca..mengeja..
walaupun satu2 perkataan yg disebut..
tapi at least dia dah blh mengeja suku kata 
meh tgk video ni,
video ni saja rakam utk kenangan dia..
biar besok beso dia tgk sendiri zaman kanak2 dia..
duk mengeja 


video

hehehehe.. gelihati pun ada..
alhamdulilah.. semakin bijak..

Citer pasal kebijaksanaan dia tu..
ada citer...
satu hari, dia tinggal kat umah ngan kakak ipar aku..
takmo g umah pengasuh dia katanya..
so ok la.. sebab ada yg tgk2 kan dia..
sementara aku g keja..
balik dari keja.. bilik bau wangi semacam je..
rasa cam pelik gak.. pe hal plak bilik ni wangi semacam..
mula2 cam tak berapa nak endah kan..
smpi la anak sedara aku citer..
siang tadi dak Mirul duk main nila habis kena baju dia semua..
bukan setakat baju.. cadar katil aku pun kena..
hah.. apa lagi.. terus tgk blk cadar..
aah baru perasan.. ada kesan nila..
sib baik la cadar aku tu biru gak..
pastu jenuh la aku duk tanya dia..
buat apa main ngan nila tu semua..
dia blh kata nak jadi cam PROFESOR COMOT
yg macam kat astro IQ tu..
hah...hambik ko.. profesor gitu..
adddoooiii pening pala ibu..
alkisahnya dia nak buat eksperimen..
korang nak tau apa yg dia guna..
krim muka ibu dia.. dibancuh ngan nila dan juga sabun pencuci tangan..
patut la wangi semacam je bilik tu..
habis krim muka ibu nak oooiiii..
dia korek separuh dari botol krim tu..
over betul IQ  dia..
haaadddoooiii hai.. tak pasal2 ibu kna beli lain krim muka tu tau..
dah la krim tu baru beli... 
anak...anak...nak marah pun dah tak termarah dah..
sejak tu.. aku tak kasi dia tinggal kat umah.. walaupun kakak ipar aku ada..
eemmmmm tu la al kisah dak Mirul
yang semakin membesar...
semakin bijak... :D
kadang tu.. pemikiran dia di luar jangkaan kita yg dewasa ni..
itulah dak Mirul...
walau apapun.. bersyukur dengan perkembangan dia..